Celldömölk

2013.08.06. 22:00

Helyet adnak a helyinek

A Pannon Helyi Termék Klaszter és a Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület azért szervezett Cellben fórumot, mert ez a kistérség még viszonylag fehér foltnak számít a helyi termék-térképen.

Ölbei Lívia

A fórum helyszínéül azért választották a Vulkán-fürdőt, mert az osztrák JUFA bárhol telepedjen meg, a vendégvárásban mindenütt számít a helyi termékekre.

Inzsöl Renáta, a Pannon Helyi Termék Klaszter menedzsere pozitív esetleg Celldömölkön is követendő példákkal szemlélteti a Pannon-klaszter életét. Tavaly kezdte meg működését a helyi piac a sárvári fürdőn, sikerrel. Bejött itt az üzlet annak a szalmatárgyakat készítő kézművesnek is, aki az osztrák fürdővendég kérésére teszem azt komplett karácsonyidísz-készletet készít. De nem a helyi piac az egyetlen út a helyi termék sikeréhez. Egyre nagyobb az érdeklődés a konferenciákhoz csatlakoztatott termékkóstolók iránt. Nem mellékesen a klaszter kedvezményes segítséget tud nyújtani a pályázatírásban; a jó pályázat pedig fél siker. Vannak jó példái a Pannon Helyi Termék Klaszternek a céges karácsonyi ajándékcsomagok összeállítására is, olyannyira, hogy a kereslet a speciális dobozok, kosárkák iránt már nem csak a karácsonyi időszakra korlátozódik.

Inzsöl Renáta a klaszter előnyeiről is beszélt

A JUFÁ-t Heinrich Máté képviselte a találkozón 

Tavasszal mindehhez útnak indult (a Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelt figyelmével) az Adj helyet a helyinek-mozgalom, amelynek célja a fogyasztó és a helyi termelő találkozásának elősegítése. Hetven-nyolcvan értékesítési pontot terveznek az országban. Inzsöl Renáta ezen a ponton megjegyzi, hogy a cél helyes, de a jelenleg érvényes jogi szabályozás a maga bonyolultságával sajnos nem könnyíti meg ezt a találkozást. De a jogszabályi hátulütők mellett a potenciális felhasználók körében is nagyobb nyitottságra van szükség. Hogy például egy étterem üdítőkínálatában a kóla mellett szerepet kapjon a bodzaszörp is. Közben - főleg szállodákban - terjednek a helyitermék-szekrények, minden bizonnyal a fölépülő celli JUFA-szállodában is lesz ilyen.

Az érdeklődés élénk, sok a hozzászólás, a kérdés. Hogy például van-e akadálya a hajdani Hangya-szövetkezetek mintájára szövetkezeti hálózatot kialakítani. Nincs; egyébként most készül a szövetkezeti törvény. Fölmerül, hogy Izsákfáról pályázni alkalomadtán nem könnyű, mert bár echte falu, hivatalosan városrész (Celldömölkhöz tartozik), vagyis nem számít hátrányos helyzetű településnek. Fölmerül az is, hogy sokszor a kistermelői státus jelent hátrányt, nagy a nyomás, hogy a kistermelőket valamilyen vállalkozói formába kényszerítsék. Probléma a túlszabályozás, az adminisztráció, pedig az élelmiszervásárlás egyszerűen bizalmi kérdés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!