Celldömölk

2014.09.19. 18:20

Önként mentenek a Rába és a Kemenesalja Mentőcsoport tagjai

Celldömölk – A Rába és a Kemenesalja Mentőcsoport tagjai pénteken és szombaton nemzeti minősítő gyakorlaton vesznek részt.

Cseszkó Tamás

Celldömölkön és Sárváron gyűltek össze azok az önkéntes polgárőrök és tűzoltók, akik közösen alkotják a Kemenesalja és a Rába Mentőcsoportot. Riasztással vette kezdetét a kétnapos, ma is folytatódó nemzeti minősítő gyakorlat, a csoportok tagjai szakszerűen és gyorsan oldották meg a rájuk váró feladatokat.Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője köszöntette a megjelent tűzoltókat és polgárőröket. Beszédében kiemelte: az önkéntesek mindig akkor érkeznek, amikor arra a legnagyobb szükség van.

– Önök akkor érkeznek, amikor mások menekülnek, illetve pánikba esnek – mondta a képviselő. Ágh Péter hozzátette: a történelmet mindig azok tudják átalakítani, akiknek van erejük, hitük és elszántságuk bátran befolyásolni a sors menetét, ha kell változtatni, ha kell irányt adni. A mentőcsoportok feladatai – hasonlóan a korábban minősítést szerzett Írottkő, Borostyánkő, Hármashatár és Hegyhát Mentőcsoportéhoz – rendkívül összetettek.

Szerepelnek köztük árvízi védekezési feladatok, úgy mint védmű magasítása, megerősítése, bordás megtámasztás, ellennyomó medence, illetve ideiglenes védmű építése, fóliázás, vízszivattyúzás. Mindemellett különböző, rendkívüli időjárásból adódó feladatok megoldása, továbbá tűzoltás és mélyből mentés is vár az önkéntesekre.A mentőcsoportok gyakorlatát elméleti felkészítés előzte meg, ahol az önkéntesek bővítették ismereteiket, felkészültek a természeti, civilizációs és egyéb katasztrófák, veszélyhelyzetek megelőzésére, elhárítására, valamint a helyreállítás során jelentkező polgári védelmi feladatok végrehajtására.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!