Celldömölk

2015.07.07. 15:54

Jó fogás a celli horgásztó?

Celldömölk - A korábban inkább egyszerűen csak téglagyári tóként ismert tó ma rendes horgászparadicsom. Illetve az lehet. De ki legyen az üzemeltető?

Ölbei Lívia

Lassan végképp kikopik a köztudatból a téglagyári tó elnevezés: a belváros és az alsósági városrész között igazi horgásztó áll a pihenni vágyók és a szenvedélyes horgászok rendelkezésére. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége most újra beszállna az üzemeltetésbe, a celli Lokomotív Horgász Egyesület állt a kezdeményezés élére.

A horgásztó arra is alkalmas, hogy sétáljunk ott egy jót (a tó környékét a városgondnoksági korszakban rendbe hozták, volt tereprendezés, padokat helyeztek el) karnyújtásnyira a Vulkán-fürdő), de elsősorban természetesen a horgászok érdeklődését kelti föl. Jelenleg a városgondokság a horgásztó üzemeltetője, a város intézménye 2012-ben kapta meg ezt a feladatot. Az első évben három alkalommal volt haltelepítés, a tóba összesen 1480 kilogramm hal (ponty, kárász, harcsa) került. A második évben (2013-ban) szintén háromszor telepített halat a városgondnokság, akkor 1210 kilogramm halat (pontyot, amúrt, keszeget) kínáltak föl a horgászoknak. Tavaly két alkalommal összesen 862 kilogramm hal került a horgásztóba. Az idén eddig egyszer telepítettek halat, 355 kilogramm ponttyal gyarapodott az állomány (2015-ben még legalább egy telepítést irányzott elő a városgondnokság). A bérleteladás az elmúlt években csökkent, a helybeli Lokomotív Horgász Egyesület tagjai 20 százalékos kedvezményben részesülnek, a szerződésben foglaltak szerint 2017-ig. Az eredeti elképzelések szerint a bérletekből származó bevétel fedezte volna a haltelepítést, de ezek a remények nem váltak be. Ugyancsak az utóbbi évek tapasztalata, hogy a horgásztársadalom idősödik, fiatalok alig váltanak bérletet. (Az utánpótlás kinevelése érdekében nemrégiben gyerekeknek rendeztek horgászversenyt a tónál, nagy érdeklődés mellett. A díjakat a polgármester adta át, jelezve az ügy fontosságát.)

A városgondnokság jelenleg négy vizsgázott halőrt foglalkoztat, bár ez számukra kiegészítő tevékenység, egyébként valamennyien a szakmájuknak megfelelő munkakörben dolgoznak a városgondnokságon.

Mindent összevetve tehát a tavat üzemeltető városgondnokság respektálja a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szöveségének felvetését, miszerint a megyei szövetség a negatív tendenciák megfordítása érdekében visszavenné a tó működtetési jogát (2011-ben a celli önkormányzat egymillió forintot fizetett a szövetségnek, cserébe a szervezet akkor lemondott a horgásztóra bejegyzett halászati jogáról). A celldömölki Lokomotív egyesület a megyei szervezet tagjaként állt a kezdeményezés élére: a megye ötödik legnagyobb, majdnem háromszáz tagot számláló horgászegyesületének vezetősége úgy véli, hogy a környék horgászai jobban járnának, ha újra a vasi szövetség venné kézbe a horgásztó sorsát.

Csere-bere fogadom, többet vissza nem adom? A mondóka ezúttal nem érvényes, a celli horgásztó hatékony működtetése a cél, hogy lehetőség szerint minden érdekelt elégedett legyen. A városi önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén zöld utat adott Fehér László polgármesternek a tárgyalások megkezdésére a megyei szövetséggel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!