Celldömölk

2016.11.20. 20:24

Hetvenéves a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium

Celldömölk - Jubileumi gálával (is) ünnepelte fennállásának hetvenedik évfordulóját a Berzsenyi Dániel Gimnázium szombaton.

Cseszkó Tamás

Izgatottan nézett körbe Sipos Tibor, a gimnázium igazgatója percekkel a jubileumi gála előtt, többen megsúgták, hogy folyamatosan rajta tartotta a szemét az előkészületeken. A Kemenesaljai Művelődési Központban találkozott a múlt és a jelen, sőt, talán a jövő is, hiszen több öregdiák hozta magával az unokáját. Többen ott voltak az alapító osztály diákjai közül is.

- Az induláshoz a háború utáni alapító okiraton kívül nem sok minden állt rendelkezésre - idézte fel a történteket Sipos Tibor, kiemelve, hogy a sportpálya edzőterme adott először otthont az iskolának. Arról is beszélt, hogy két évvel ezelőtt, amikor a gimnázium épülete már jelentősen amortizálódott, és tényleg aggódtak, hogy leomlik a homlokzat, a térség országgyűlési képviselőjének segítségét kérték.

- Ő hiperkorrekt módon állt hozzá, és sikerült elérni, hogy nyerjen az a pályázat, melynek köszönhetően megújulhatott az iskolánk - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy idén ötven százalékkal több diák jelentkezett az immáron korszerű oktatási intézménybe. Az intézményvezető köszönetet mondott a fellépőknek, az egykori és jelenlegi tanároknak és diákoknak. Ágh Péter országgyűlési képviselő felidézte: a hetven év alatt sok kihívással kellett megküzdeni.

- Emlékeztetnék mindenkit arra, hogy pár esztendeje még voltak, akik a bezárás rémhírét keltették. A kihívások csak erősebbé tették a gimnáziumot. Az iskola névadója jó iránytű ahhoz, hogy a tanulók jó magyarok, de legfőképpen jó emberek lehessenek - húzta alá a képviselő, hozzátéve, hogy most ismét ragyog az épület, és kiváló tanári kar dolgozik, fantasztikus fiatalokkal.

A képviselő nem érkezett üres kézzel: a Berzsenyi Dániel összes művét tartalmazó, 1842-es kiadású kötetét ajándékozta az iskolának. A rendezvényen köszöntőt mondott Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke; Fehér László polgármester, aki maga is ezer szállal kötődik a gimnáziumhoz; Fodor István, a Szombathelyi Tankerület igazgatója; valamint Rozmán László, a Berzsenyi egykori tanára és a jelenlegi fenntartó,  a Sárvári Tankerület igazgatója.

A gálán közreműködött többek között Kiss Flóra énekesnő, a gimnázium egykori diákja. A gimnázium énekkara szólistákkal kiegészülve, dr. Bérdiné Stipkovits Ildikó vezetésével könnyűzenei dalokkal szórakoztatta a közönséget. Az est csúcspontján a színpadra szólították az iskola egykori énekkarosait is, Unger Edit a régi időket felidézve vezényelte Berzsenyi A közelítő tél című művét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!