Celldömölk

2016.11.22. 21:15

Kemenesalja barátainak köre

Celldömölk - Kemenesalja vonzása akkor sem szűnik, ha a táj szülötteit később máshova veti a sorsuk. Ezt példázza a Kemenesaljai Baráti Kör története, amely a celli Berzsenyi Dániel Gimnázium öregdiákjainak szervezkedésével kezdődött. A harmincéves Kemenesaljai Baráti Kör jubileumi közgyűlést tartott.

Ölbei Lívia

A celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium elsőként végzett diákjai 1980 nyarán döntötték el, hogy létrehozzák az öregdiákok baráti körét; nem az emlékezés, hanem a közösségépítés szándékával. A BDG öregdiákjainak baráti köre néhány évvel később aztán úgy határozott, hogy nevet változtat, és Kemenesaljai Baráti Körként működik tovább. Mindezt azért, hogy ne zárják ki soraikból azokat a kemenesaljaiakat, akik szintén szeretnének tenni valamit szűkebb pátriájukért, csak éppen nem a celli gimnáziumban érettségiztek. A Kemenesaljai Baráti Kör harminc éve, 1986 tavaszán tartotta alakuló ülését, az elnöki tisztet dr. Kósa András tanszékvezető egyetemi tanár vállalta.

Közös ügy: Pálné Horváth Mária, a KMKK igazgatója; dr. Zsiray Ferenc, a baráti kör elnöke és Fehér László polgármester Fotó: Gyuricza Imre

A baráti kör sokat tesz a fiatalokért. A tagság rendszeresen meghirdeti a Jónás Mártonról, a Berzsenyi Dániel egykori igazgatójáról elnevezett tanulmányi pályázatot, a pályadíjakat évenként azok a diákok nyerik el, akik kiváló tanulmányi eredményeik mellett a közösségi munkában is élen járnak, és egy bizonyos tantárgyból a díjra érdemes pályamunkát készítenek. 1995-ben, Jónás Márton születésének centenáriumán a baráti kör emléktáblát is állított a kiváló tanár és igazgató egykori lakásának falán.

A kör két tagja, Szita Jenő és Varga Imre - mindketten a gimnázium első érettségizői voltak - a celldömölki diákok felsőfokú tanulmányainak megsegítésére félmillió forinttal alapítványt hozott létre. 1996 tavaszán Kiss Ferenc - az 1951-ben érettségizett egykori gimnazista - további ötvenezer forintot ajánlott fel a Celldömölki Tehetségekért Alapítvány javára. Kemenes-alja nagy költője, Berzsenyi Dániel szellemiségéhez igazodva a Kemenesaljai Baráti Körnek tehát szép hagyománya, hogy rendszeresen támogatja a közép- és felsőfokú tanulmányaikat kiemelkedően végző, tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetű celldömölki és város környéki diákokat. A tanulmányi támogatás tanévenként (tíz hónapon át) havi tízezer forint. Továbbá egyszeri támogatást kaphatnak olyan tanulók, akiknek továbbtanulásuk megkezdéséhez van szükség segítségre. 1996 óta évente általában két fiatal részesült tanulmányi ösztöndíjban, csaknem tízen pedig egyszeri támogatásban.

A Kemenesaljai Baráti Kör mindent összevetve büszke örömmel értékeli és ismeri el az utódok teljesítményét és köszönetet mond a helyi pedagógusoknak azért, hogy áldozatos oktató-nevelő munkájuk mellett kimagasló tehetséggondozó tevékenységet is folytatnak .

Arról nem beszélve, hogy a jelenkor diákjaiból lesznek a Kemenesaljai Baráti Kör tagjai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!