Celldömölk

2017.01.17. 14:50

185 éve halt meg a szótáríró tudós-pap: koszorúzás az alsósági temetőben

Celldömölk - 185 éve január 18-án halt meg a szótáríró tudós-pap, Kresznerics Ferenc, akinek alsósági sírjánál ismét összegyűlnek tisztelői, különös tekintettel azokra, akik az elmúlt években a celli önkormányzattól megkapták a Kresznerics-díjat. A megemlékezés 15 órakor kezdődik az alsósági katolikus temetőben.

Ölbei Lívia

A Kresznerics-díjasok társasága évről évre ellátogat Kresznerics Ferenc alsósági síremlékéhez - amely a Nemzeti Sírkert része - január 18-án. A főhajtást, koszorúzást rendszerint beszélgetés követi a plébánián: pontosan ott, ahol a szótáríró tudós-pap maradandót alkotott.

A celldömölki önkormányzat - a Kresznerics Könyvtár kezdeményezésére - 2009-ben alapította a Kresznerics-díjat: a könyvtárügy, könyvterjesztés, a nyelvészet, a magyar kultúra és külföldi megismertetése, az oktatás, az egyházi élet és a tudomány területén maradandót alkotók részére. Olyan személyek részesülhetnek az elismerésben, akik Celldömölkhöz, Kemenesaljához valamilyen módon kötődnek, illetve Kemenesaljával kapcsolatban alkottak maradandó életművet. A Kresznerics-díjat évente ketten kapják meg, a magyar kultúra napja alkalmából.

Ez a Kresznerics-szobor a celli könyvtárban van, Horváth Marietta alkotása Fotó: Gyuricza Imre

Elsőként (2009-ben) Nádasdy Lajos ny. református lelkésznek és Németh Lajos ny. gimnáziumi igazgató-helyettesnek ítélte oda az önkormányzat az elismerést. Ők ketten sajnos már nincsenek közöttünk. Rájuk is emlékeznek mindazok, akik ma 15 órakor összegyűlnek Kresznerics (1766-1832) sírjánál. A síremléken látható kettétört, de ki nem húnyó gyertya pontosan kifejezi a szótáríró tudós-pap, az első vidéki akadémikus pályáját, tevékenységét. Tavaly - születése 250. évfordulóján - szobrot emeltek Kresznerics tiszteletére az alsósági katolikus templom parkjában. Remélhetőleg egyre többen lesznek azok, akiknek nem kell magyarázni, hogy ki volt ő.

A szótár, amelyhez a szerző Alsóságon is gyűjtött adatokat

Tulajdonképpen száműzetés volt számára az 1812-ben megkezdett alsósági szolgálat (korábban a híres szombathelyi líceum minőségi munkát végző tanára volt, de elvi összeütközésbe került elöljáróival), azonban végül itt, ezen a kicsi, vidéki településen teljesedett ki tudományos pályája. A ma délutáni emlékezés nyilvános: várják Kresznerics kedvelőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!