Celldömölk

2017.01.31. 17:50

Szent Flórián fülkéje újratöltve

Celldömölk - Szent Flórián szobrát egyházi áldással helyezték vissza régi őrhelyére, az egykori Sas Vendéglő helyén épült lakóházra.

Ölbei Lívia

A körülbelül 150 éves Szent Flórián-szobrot az utóbbi másfél évtizedben Karádi Mihály városi képviselő őrizte. A felújítás után Szent Flórián most visszakerült eredeti őrhelyére. Az épület családi örökség, Fehér László polgármester tulajdona: Valaha a búcsújárások miatt négy vendéglő is működött a templom környékén, ezek egyike volt a Sas Vendéglő. Elkelt a védőszent segítsége, mert a település házai többnyire zsúptetősek voltak. A cseréptetők elterjedésével csökkent a tűzveszély, de Szent Flórián akkor sem maradt tétlen. A nagyapám az 1920-as évek elején vette meg az épületet, ahol azután a vállalkozását működtette. A ház tulajdonosaként mostanra eredeti formájában újíttattam fel az épületet, és elérkezett az idő a körülbelül 150 éves szobor visszahelyezésére is." Szent Flórián visszaköltözése alkalmából Nagy Péter plébános mondott áldást. Szívesen vette a felkérést: a szobor az ő celldömölki szolgálata idején hagyta el őrhelyét, most pedig az ő áldásával került vissza oda, ahova eredetileg is szánták.

Nagy Péter plébános áldásával került vissza eredeti helyére a fölújított Szent Flórián-szobor, amely magán viseli a Mártonhoz hasonlóan római katonából lett katolikus szent jellegzetes attribútumait, a tüzet és a vizet. Eleinte árvizek ellen kérték a segítségét, utóbb a tűzvészek ellen is. A celli Szent Flórián éppen oltja a tüzet, időben közbelép. Tiszteletét a 15. században a szepességi németek alapozták meg, a 17. századra mindenfelé elterjedt Magyarországon Fotó: Gyuricza Imre

Szent Flórián egyébként 240 körül született és 304. május 4-én halt mártírhalált. Eredendően római katonaként szolgált, aztán keresztény hitre tért. A 4. század elején azonban újra föllángolt a Római Birodalomban a keresztényüldözés. Amikor Flórián foglyul ejtett keresztények segítségére sietett, őt magát is bíróság elé állították, végül kővel a nyakában vízbe dobták. Tisztelete Magyarországon a 17. században terjedt el. Előbb az árvizek ellen kérték a segítségét, aztán a tűzvészek ellen is: állítólag egyszer imádságával eloltott egy háztüzet. Celldömölkön most már két példányban őrködik: a Szentháromság-szobor talapzatán - és az egykori Sas Vendéglő falfülkéjében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!