Celldömölk

2014.01.21. 16:20

A 35 éves Celldömölk neves szülöttének tiszteletére

Celldömölk - A 35 éves város kiállítással és galéria-névadóval tiszteleg a 90 éve Celldömölkön született Munkácsy-díjas festőművész, Móritz Sándor életműve előtt.

Ölbei Lívia

Kezdjük onnan, hogy a múlt év kulturális siker-sztorija a Munkácsy Mihály-kiállítás volt Celldömölkön: a KMKK speciálisan átalakított emeleti galériáján (lásd! „bordó szalon") rendkívül nagy érdeklődés kísérte a nem mindennapi tárlatot. Maga a Munkácsy-gyűjtemény tulajdonosa, Pákh Imre is ellátogatott Celldömölkre, és elégedett volt azzal, amit látott. Ahogy azt sejteni lehetett, a „bordó szalon" élete a Munkácsy-tárlat lebontásával nem ért véget, a tér azóta is több kiállításnak adott helyet.

Felvétel múlt év áprilisából, amikor a Munkácsy-kiállítás képei megérkeztek a „bordó szalonba", amelynek neve ezentúl: Móritz Galéria. A képen jobbra: dr. Bakó Zsuzsanna művészettörténész – aki pénteken újra Cellbe érkezik – és Fehér László polgármester. Fotó: Benkő Sándor/archív

Január 24-én újabb fontos esemény következik: a „bordó szalon" egyrészt Celldömölk neves szülötte, a Munkácsy-díjas festőművész Móritz Sándor nevét veszi föl, másrészt kiállítás is nyílik a 90 éve született – tragikusan fiatalon Stockholmban elhunyt – alkotó műveiből. A képzőművész hagyatékát a celli önkormányzat, a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár őrzi, de a jubileumi kiállításra adott kölcsön képeket a megyei kormányhivatal (ezek a művek a Szombathelyi Képtár tulajdonában vannak), Cellben élő rokonok szintén hozzájárulnak néhány alkotással a tárlathoz, sőt: hoz magával két grafikát a celli tárlat kurátora, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa, dr. Bakó Zsuzsanna művészettörténész is. Őt éppen a Munkácsy-tárlat alkalmával ismerhette meg a celldömölki közönség: nagy szakértelemmel és odaadással rendezte meg a Munkácsy-kiállítást, vezetett személyesen tárlatokat. A Móritz Sándor-bemutatót szintén ő ajánlja az érdeklődők figyelmébe pénteken 18 órakor. Amint írja, Móritz Sándor művészete a nagybányai művésztelep munkásságában gyökerezik, de a Szőnyi-iskola a közvetlen ihletője, Szőnyi István volt a mester a képzőművészeti főiskolán. A megnyitón és galéria-avatón köszöntőt mond Fehér László polgármester, közreműködnek az Ádám Jenő Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei.

Szombaton (január 25-én) 17 órakor Celldömölk várossá avatásának 35., a település-egyesítésnek 110. évfordulóját ünnepli a város a KMKK színháztermében, sok fellépővel. Indul Celldömölkön a jubileumi év.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!