Celldömölk

2014.02.14. 16:35

A kórház rendel - Fejlesztés a KEK területén

Jelentős fejlesztésekre készül a Kemenesaljai Egyesített Kórház. A 960 milliós projekt lényegi eleme, hogy a járóbeteg-ellátásra szolgáló rendelőintézetet a kórház területére telepítik.

Ölbei Lívia

A korszerűen fölszerelt új rendelőintézetet a tervek szerint 2015 nyarán vehetik birtokba a betegek. A nagy mértékű átalakításokról fórumon tájékoztatta a cellieket dr. Farkas Péter, a kórház igazgatója, Mészáros Szilvia, a kórház gazdasági igazgatója, valamint Fehér László polgármester.

Dr. Farkas Péter kórházigazgató és Fehér László polgármester a fejlesztésről – a fórumon (Fotó: Baranyai-Vajda Zsuzsa)

A rendelőintézet áthelyezése a kórház területére a „kórháztömbösítési folyamat része”, a cél az, hogy egy belépési ponttal az összes feladat elérhető legyen. Az új, kétszintes épületrészben a szakrendelői funkciók közül a földszintre tervezik (értelemszerűen) a várót, a betegfogadó pultot (hívórendszerrel), a 24 órán át működő egységeket, a röntgent, az ultrahang-vizsgálatot, a sebészeti vizsgálót, a fizikoterápiás részleget. Ha a beruházás elkészül, a kórház jelenlegi főbejáratán gyalogos forgalmat bonyolítanak, a főbejáratot az új rendelőintézetnél alakítják ki. A végén a tervek szerint olyan „függőfolyosós zárt rendszer” jön létre, amelyben közvetlen kapcsolatba kerülnek egymással a kórház eddig különálló egységei. Az építkezés ideje alatt a kórház területén helyezik el a jelenlegi belgyógyászati épületben lévő szakrendeléseket, a röntgen átmenetileg az SZTK-ba kerül. A kazánházat lebontják, helyette parkolókat építenek. És bár a vérellátó felújítása ezúttal kimaradt a pályázatból, a kórház vezetői remélik, hogy más pályázat révén hamarosan találnak hozzá forrást. A kiviteli tervek elkészültek, a kivitelező kiválasztása folyamatban van. A fórumon Fehér László polgármester emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évek jelentős beruházásainak sorában (városmag-rehabilitáció, általánosiskola-felújítás, Vulkánpark) kiemelt szerepet kapott a kórházfölújítás is, a város sikerrel abszolvált 1,2 milliárdos pályázatát azonban – az egészségügy átalakítása okán – nem sikerült megvalósítani. A kétezres évek végén a celli kórház aktív ágyainak száma 80-ról 50-re apadt, a 2010-es kormányváltás, illetve a kórházak állami kézbe vétele után aztán ez a szám „lenullázódott”. Amint a polgármester fogalmazott, „az egyik szeme sír, a másik nevet. Sír, mert a kórház funkciói tovább csökkentek, és nevet, mert az új EU-pályázat – bár 1,2 milliárd helyett 960 millióért – jelentős korszerűsítésekre ad lehetőséget”.

A kezdődő fejlesztés folytán a Kemenesaljai Egyesített Kórház főbejáratát is hamarosan áthelyezik (Fotó: Archív/Benkő Sándor)

A 960 millió forintból 650 milliót fordítanak infrastruktrúra-fejlesztésre (építkezésre), 240 ,milliót eszközvásárlásra, 35 milliót a munkálatok előkészítésére. Az új rendelőintézetet a kórház területén várhatóan 2015 nyarán vehetik birtokba a betegek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!