Celldömölk

2015.01.21. 18:03

A kultúra napja alkalmából átadták a celli Kresznerics-díjakat

Celldömölk – Az önkormányzat 2008-ban döntött a Kresznerics Ferenc-díj megalapításáról. Az elismerést minden évben ketten kapják meg a magyar kultúra napja alkalmából. Az idén két pedagógust talált elismerésre méltónak a képviselő-testület: Lendvay Istvánnét és Völgyi Lászlót. A díjátadó ünnepségnek szerdán este a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár adott helyet.

Ölbei Lívia

A kultúranapi ünnepségen a város elöljárói mellett megjelent Majthényi László, a Vas megyei közgyűlés elnöke, Gecse József, a járási hivatal vezetője. Megtelt a művelődési központ Móritz Galériája: mintegy száznegyvenen jöttek el az ünnepségre, köztük a város korábbi Kresznerics-díjasai. Az ünnep nyitányaként Kölcsey Ferenc Himnuszát Nagy Gábor, a Soltis színház vezetője mondta el.  A Himnusz kéziratát 1823. január 22-én tisztázta a szerző, innen van, hogy ilyenkor üljük meg a magyar kultúra napját. Fehér László polgármester a város kulturális értékeit sorolva a fölújított KMKK, a jól működő artmozi mellett kiemelte: a Soltis színház homlokzatának múlt évi felújítása újabb szép feladatot ad az önkormányzatnak, hiszen a ragyogóan rendbe tett belvárosi épület környezetét is mielőbb „föl kell húzni”, méltóvá kell tenni a kamaraszínházhoz. Az idei Kresznerics-díjasokra utalva megjegyezte: mindkét kitüntetettel volt szerencséje egy tantestületben dolgozni. Az elismerést Fehér László polgármester és Söptei Józsefné alpolgármester adta át: előbb Lendvay Istvánnénak, aztán Völgyi Lászlónak. A friss Kresznerics-díjasokat nagy taps köszöntötte a Móritz Galériában.

A díjhoz járó méltatás szerint Völgyi László testnevelés tanár, edző Zala megyében töltötte gyermekkora első éveit, nyolcadik osztályos kora óta él Celldömölkön. A gimnáziumi érettségi után a Szombathelyi Felsőfokú Tanítóképző Intézetben szerzett diplomát 1962-ben. Már gimnazistaként, aztán főiskolásként is sportolt, valamint több sportágból versenybírói vizsgát, később edzői képesítést tett. Az alsósági iskola tanítójaként munka mellett iratkozott be a Pécsi Tanárképző Főiskolára, ahol testnevelés szakos tanárként diplomázott. Tehetséges tanítványait országos versenyekre vitte, a kevésbé tehetségesekből is kihozta a maximumot: a városi sportegyesület atlétaedzőjeként sok gyermeket és fiatalt nevelt a sport szeretetére. Feleségével két leányt neveltek fel, közös nevelőtestületben is dolgoztak.

Lendvay Istvánné

Már aktív pedagógusként foglalkozott az újságírással, a Diáksport című lapot írta-szerkesztette, később a diákönkormányzatot vezető tanárként a diákok közreműködésével szerkesztette a Diákszó című lapot. 1991-től 17 éven át a celli városi lap, az Új Kemenesalja szerkesztőbizottsági tagja volt. 12 éven át dolgozott a Vas Népe külsős munkatársaként. Újságíróként és fotósként Celldömölk mindennapjait örökítette meg magas szakmai tudással, kitartó lelkesedéssel és sajátos látásmóddal, humorral. Tárgyilagos és szakszerű tudósításaival, kitűnő interjúival, publicisztikáival örvendeztette meg rendszeresen az újságolvasó közönséget. Rendszeresen megjelenő jegyzeteit még ma is hiányolják az olvasók.

Völgyi László

A magyar kultúra napja alkalmából ugyancsak Kresznerics-díjban részesült Lendvay Istvánné magyar-történelem szakos tanár, akinek egész élete a településhez kötődik. Alsóságon járt általános iskolába, aztán közgazdasági szakközépiskolában tanult tovább. Képesítés nélküli nevelőként dolgozott, amikor beiratkozott a Pécsi Tanárképző Főiskolára, ahol 1976-ban magyar–történelem szakos tanári diplomát szerzett. Hazajött Celldömölkre tanítani, előbb egykori iskolájában, Alsóságon helyezkedett el. Közben családot alapított, férjével két fiút neveltek fel. 1982-től az akkori Gáyer Gyula Általános Iskolában tanított, 2000-től a Szent Benedek Katolikus Általános Iskolában tanít. Pedagógusi tevékenységének központjában legfőbb szellemi kulturális örökségünk, a magyar nyelv és irodalom, valamint a történelemtudomány ápolása áll. Évtizedek alatt gyermekek sorát készítette fel versmondó, irodalmi és nyelvészeti helyi, régiós és országos versenyekre, amelyeken eredményesen szerepelnek. Lendvay Istvánnét már az alsósági iskola diákjaként érdekelte a helyi történelem: Zongor Ferenc igazgató úr iránymutatásával szívesen foglalkozott honismerettel. Az akkori honismereti szakkörösök fedezték fel a temetői sírkövek tisztítása közben az alsósági tudós pap, Kresznerics Ferenc síremlékét. Közel három évtizede vesz részt a 2014-ben Pro Urbe-díjban kitüntetett Honismereti munkaközösség munkájában, az utóbbi években a csoport vezetőjeként. Tagja a Vas Megyei Honismereti Egyesületnek, a szervezet főtitkári funkcióit is ellátja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!