Celldömölk

2014.02.04. 11:50

Akik a maguk területén gyarapították Celldömölk értékeit

Celldömölk 35. születésnapja és a település-egyesítés 110. évfordulója alkalmából kitüntetéseket adtak át; köztük a Pro Urbe Celldömölk-díjat, amelyet kifejezetten erre az alkalomra alapított az önkormányzat.

Ölbei Lívia

A Pro Urbe Celldömölk-díjjal a városavatás öt- és tízéves jubileumi éveiben azoknak a több évtizedes munkáját kívánja elismerni az önkormányzat, akik a társadalmi élet, a gazdaság, az oktatás, a sport (stb.) kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak a város értékeinek gyarapításához.

KMKK: a Süle Ferenc vezetésével működő Liszt Ferenc Vegyeskar föl is lépett az ünnepségen. Fotó: Horváth Csaba

A Pro Urbe-díjat elsőként Fehér Tamás vehette át Fehér László polgármestertől, Söptei Józsefné alpolgármestertől és Farkas Gábor jegyzőtől. Fehér Tamás 1973-tól 1995-ös nyugdíjba vonulásáig a celldömölki MÁV-vontatási főnökség vezetője volt, számos fejlesztés ment itt végbe a keze alatt. Évtizedek óta részt vesz a Honismereti Munkaközösség munkájában (fő témája ezen a területen is a vasút), de újító szellemét szőlősgazdaként, borászként ugyancsak érvényesíti. Pro Urbe-díjban részesült az 1973-ban létrehozott Honismereti Munkaközösség, amely előbb Káldos Gyula, az utóbbi években pedig Lendvay Istvánné figyelme mellett „fáradhatatlanul szólongatja a múltat, ezáltal megszólítva a jelent". Az aktív szellemi műhely a városi Kresznerics könyvtár munkaközösségeként tevékenykedik. A Honismereti Munkaközösséget Kovács Ferenc megyei elnök oklevéllel köszöntötte az ünnepségen.

A korábban megalapított Celldömölk Városért Érdemérem elismerést posztumusz kapta meg Banyó Gyula, akire „kiemelkedő tanáregyéniségként" és képzőművészként emlékezik a város. A kitüntetést özvegye, Banyó Gyuláné vette át. Szintén a Celldömölk Városért Érdemérem kitüntetést vehette át a városszületésnapon Baranyai Attiláné dr., aki titkársági osztályvezetőből 1991-ben lett Celldömölk jegyzője, aztán „huszonegy évig kimagasló szakmai felkészültséggel látta el a hivatalvezetői feladatokat". Csizmazia László tapasztalt, elhivatott és a közösségért áldozatokra kész kereskedőként kapta meg a Celldömölk Városért Érdemérmet: 1972 óta találkozhat vele a vásárló a belvárosi „lakberendezési áruházban", amelyet 1997 óta vállalkozásban működtet. Dr. Hollósy István növényvédő szakmérnökként került Celldömölkre, a Sághegyalja MGTSz-be, dolgozott a sárvári cukorgyárban, volt falugondnok Bobától Sitkéig. Civil tevékenysége sokrétű, a nevéhez fűződik a celli éremgyűjtés megszervezése is, most Celldömölkért-érdeméremben részesült. Holpert Jenőné a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesülete celli csoportjának (ez a legnépesebb csoport a megyében) vezetőjeként örvend köztiszteletnek a városban. Közéleti szerepvállalása itt nem ér véget: tagja az önkormányzat jogi és ügyrendi bizottságának. Ő is megkapta a Celldömölk Városért Érdemérmet. Szintén ebben az elismerésben részesült Kapui Gyula, aki egykori (első celli) munkahelye, a kesztyűgyár történetének feltárásával fontos helytörténeti munkát végzett. Sokan zenészként ismerik: a Fény zenekar tagja, alapítója. Lónainé Kondics Zsuzsanna a KMKK művelődésszervezőjeként vehette át a Celldömölkért-érdemérmet. Marics Sándorné, a legnevesebb celli virágüzlet vezetője az Együtt Celldömölk Városért Egyesület aktív, áldozatvállaló tagjaként – legújabban elnökeként – kapta meg az elismerést. Ugyancsak a Celldömölk Városért Érdeméremmel ismerte el a város dr. Marosfalvi Ferenc pályáját: 1977 és 1988 között a celli kórház igazgatója volt, nyugdíjazása után a háziorvosi szolgálatnál ellenőrző főorvosként dolgozott, 30 évig töltötte be a Vöröskereszt városi elnöki tisztét. Dr. Várnai Levente 2000-2004-ig volt kórházigazgató, ma nyugdíjasként dolgozik; a képviselő-testület tagja. Kimagasló szakmai és közéleti tevékenysége érdemesítette a Celldömölkért-érdeméremre. Márton Tivadar vállalkozó áldozatos civil tevékenységéért (2005-től 2013-ig ő volt az Együtt-egyesület elnöke) kapta meg az érdemérmet. Ezzel az érdeméremmel méltatta az önkormányzat Molnár Gábor, a város „kulturális életének emblematikus személyisége" – eredendően könyvtáros-népművelő, illetve történelem-ének szakos tanár – pályafutását. Obráz István asztalitenisz-edzőként, utánpótlás-nevelőként részesült a Celldömölk Városért Érdemérem-elismerésben, Piri Zoltán – a Hollandiai Magyar Szövetség elnöke, a Mikes Kelemen Kör tagja – karitatív tevékenysége révén, Vinter József a Berzsenyi gimnázium volt tanáraként, 25 éven át igazgatójaként vehette át a Celldömölkért-érdemérmet.

Végül, de nem utolsósorban: Celldömölk Városért Érdeméremmel tüntette ki az önkormányzat az 1966 óta működő Liszt Ferenc Vegyeskart, amely Süle Ferenc vezényletével föl is lépett az ünnepi műsorban.

Szakmaiság és elkötelezettség

Az ünnepségen Celldömölk Városért Emléklapot kapott Gasztonyiné Fódi Zita, Heim Géza, Kustos Lászlóné, dr. Pesti Lajos és Udvardy Mihály; Celldömölkért elkötelezettséggel végzett kimagasló szakmai, áldozatos és kiemelkedő közéleti tevékenységük elismeréseként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!