Celldömölk

2014.03.04. 15:05

Az adóerő velük van

Celldömölk - Jól működő gazdasági egységek teljesítménye áll a helyi adók várható 140 milliós növekménye mögött. A képviselő-testület hétfőn fogadta el a város idei – 3 milliárdos – költségvetését, a bevételek és kiadások (előírt) egyensúlyában, több mint egymilliárdos beruházási tervvel.

Ölbei Lívia

Az önkormányzat tavaly a tervezett 510 milliós iparűzési adó-bevétel helyett végül majdnem 80 millióval többet, 586 millió forintot könyvelhetett el ezen a címen, ahogy az idei kilátások is reménykeltőek. A helyi adókból mindösszesen mintegy 140 milliós növekményt (például több idegenforgalmi adó-bevételt) tervez a költségvetés, és ez a döntés a könyvvizsgálói vélemény szerint mindenképpen megalapozott, sőt: óvatosságra vall. Innen nézve a működtetési feladatokat érintő 120 milliós állami elvonás sem feltétlenül negatív fejlemény, mert az egy főre jutó magas celldömölki adóerővel van összefüggésben. A személyi jövedelemadót és a gépjárműadó jelentős hányadát viszont elviszi a központi költségvetés. Ahogy Söptei Józsefné alpolgármester a testületi ülésen fogalmazott: a 325 milliós adósságkonszolidáció természetesen örömre ad okot – Celldömölknek sincs hitele február 28-a óta –, viszont érdemes megjegyezni, hogy a több tekintetben jelentős elvonásokkal gyorsan megtérül az államnak a konszolidációra fordított pénz.

A tavaly óta feladatfinanszírozási rendszerben odaítélt állami támogatásból az idén 560 millió forint illeti Celldömölköt. És bár az állami támogatás nőtt, az összes feladat finanszírozására így sem elég. Az intézményi saját bevételek csökkenése várható – abból adódóan, hogy korábban több mint tíz, az állami kézbevételek után négy saját intézménye maradt a városnak. (A hajdani 6-700 önkormányzati alkalmazott helyett ma már csak 128-an dolgoznak Cellben ebben a szférában.) A szociális szolgáltatások és az óvodák intézményfenntartó társulási alapon működnek, a működtetésből adódó hiányok pótlását 90 százalékban a város állja. Az iskolák állami kézben vannak, de a működtetésüket vállalta a város. A közös önkormányzati hivatal működtetésébe az ide tartozó települések is beszállnak. A KMKK fenntartásához 60 millióval járul hozzá a város, 12 millióval az állam. A tavaly áprilisban megnyitott Vulkán Parknak ez lesz az első teljes éve, mindenképpen a látogatók számának növekedésére számítanak.

Az önkormányzat 2014-ben jelentős összeget – legalább kétszer annyit, mint tavaly: 150 milliót – kíván fordítani pályázat híján saját forrásból Celldömölk úthálózatának korszerűsítésére; a keretből 55 milliót szánnak az alsósági úthálózatra. Mindemellett a város 2014-ben (is) jelentős beruházásokra készül pályázati támogatással. A több mint egymilliárdos fejlesztési terv gerincét a celli ivóvíz-, illetve az izsákfai szennyvízcsatorna-projekt adja. Közben – ahogy arra Fehér László polgármester kitért – jelenleg is folyamatban van három EU-projekt: épül a Jufa-szálló, a kemping, valamint bővül a Vulkán-fürdő; amelynek részben a város is tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!