Celldömölk

2015.01.20. 14:47

Emlék a tudós papnak

Celldömölk – Január 23-án emléktáblát avatnak az alsósági plébániahivatal épületén Kresznerics Ferenc tiszteletére.

Ölbei Lívia

Az első vidéki akadémikusnak a városi önkormányzat és a celldömölki-alsóság római katolikus plébánia együtt állít emléket. Kresznerics Ferenc egykor alsósági plébánosként tevékenykedett, tudósként (főleg nyelvészként) maradandót alkotott. Az emléktáblát január 23-án (pénteken) délelőtt 10 órakor adják át a közösségnek, avatóbeszédet mond Fehér László polgármester, Kresznerics Ferencre mai utódja, dr. Koltai Jenő esperes-plébános emlékezik. Az új Kemenesaljai Életrajzi Lexikonból is megtudható, hogy Kresznerics Ferenc 1766. február 24-én született Iváncon, Alsóságon halt meg 1832. január 18-án.

Esperes-plébános, nyelvész, pedagógus, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja. Elemi iskoláit édesapja felügyelete alatt végezte, aztán a szombathelyi gimnáziumban (líceumban) végezte el a „grammatikai osztályokat”. Ezek után Sopronban, Pozsonyban tanult tovább. Élénken érdeklődött az élő és holt idegen nyelvek iránt: tudott latinul, görögül, olaszul, franciául, héberül és németül. A könyvek szerelmese volt, minden bizonnyal tanárai biztatására kezdte el írni olvasónaplóját, amelyet haláláig vezetett. Szótára máig fontosnak tartott szakmunka. Ezekben a napokban sokszor elhangzik Kresznerics Ferenc neve Celldömölkön. Németh Tibor, a könyvtár vezetője arra is fölhívja a figyelmünket, hogy jövőre lesz Kresznerics születésének 250. évfordulója. Az emléktábla-avatás a „Kresznerics-év” bevezetője is lehet. Sírjára pedig mindig tehetünk egy szál virágot az alsósági temetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!