Celldömölk

2014.02.18. 14:25

Fúvósok mellé biciklisták

Celldömölk - A Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület rendkívüli közgyűlést tartott, a nyertes 50 milliós TDM-pályázattal a középpontban.

Ölbei Lívia

A Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület rendkívüli közgyűlésre hívta össze tagjait a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárban. A rendkívüli közgyűlésre elsősorban azért kerítettek sort, mert az egyesület sikerrel indult egy 50 milliós TDM-pályázaton. Az összeget 2015. júniusáig lehet elkölteni, a támogatási intenzitás 85 százalék. Az egyesület 2012 végén már pályázott, akkor forráshiányra való hivatkozással nem nyert. Az újabb próbálkozás azon sikeres volt: a pozitív elbírálás híre tavaly év végén érkezett, azóta a szerződést is aláírták. A turisztikai egyesület alapításába 4-4 millió forinttal szállt be a celldömölki önkormányzat, illetve a környék turisztikai életének élénkítéséáben ugyancsak érdekelt Jufa.

A pályázaton frissen elnyert 50 millió forintból egyebek mellett az egyesület tizenegy tag-települését összekötő nordic walking- és kerékpár-körutat jelölnek ki, pihenőhelyeket hoznak létre, turistatérképeket helyezneki ki vagyis számos látnivaló összekötésével segíti majd a látogatót a vidék felfedezésében .

A pályázat pénzből megvásárolható húsz kerékpárt és nordic walking-túrabotot a nagyobb turistaforgalmú szolgáltatóhelyeken lehet majd kölcsönözni, saját szervezésű programokra is. Szállításukhoz haszongépjármű áll majd az egyesület rendelkezésére. A tervek szerint négy helyszínen segíti a tájékozódást érintőképernyős terminál. A mobilapplikáció személyes idegenvezetőként funkcionál a turisták számára.

A desztinációhoz csatlakozott tizenegy település turisztikai célú dokumentálására fotótár készül. Új korszerű berendezéshez jut a pályázat révén a TDM-iroda is.

A tervek szerint a turisták nemcsak kerékpárral, hanem fogaton is bejárhatják a szép vidéket (Fotó: TDM/Celldömölk)

 

A településekkel együttműködésben elkészül VulkánSág desztinációfejlesztési stratégiája, amely az elkövetkező évek munkájának kiinduló dokumentuma lesz.

Heinrich Máté, az egyesület elnöke az év legfontosabb, várható eseményeit is számba vette a közgyűlésen. Ezek között kiemelkedő helyet foglal el a május eleji hosszú hétvégére tervezett többnapos Tulipánfesztivál - amelyet hagyományteremtő szándékkal szervez meg a 35 éves város. A tavaszünnep kiegészül a Bortavasszal, amelynek alkalmával nyitott pincékkel, kirakodóvásárral, bordalokkal várja a Ság hegy és a VulkánSág - a vendégeket. Több évtizedes hagyományokkal bíró tavaszi esemény a kráterhangverseny. A gyönyörű táj és akusztika azonban több látogatót érdemel, ezért az egyesület kerékpáros rendezvényt kínál az idén a fúvószene mellé.

Kemenesalja gazdag irodalmi hagyományait számontartják a települések, de az emlékszobák, kiállítások állandóan nincsenek nyitva. Az egyesület azt szeretné, hogy egy júliusi hétvégén egyszerre nyíljanak meg a kapuk, és az egyes helyszíneken ne csak az emlékek, hanem más programok is várják az érdeklődőket. A kulturális fesztivál a tervek szerint gasztrokulturális élménnyel is párosul. Hintók, fogatok szállítják majd a vendégeket helyszínről helyszínre.

Augusztus elején rendezik meg a városban az első Vulkánusz Fesztivált, a kitörő vulkánünnepet, amely a római idők hagyományaihoz nyúl vissza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!