Celldömölk

2014.02.06. 18:00

Honismereti anziksz Celldömölkön

A KMKK Kresznerics könyvtárában működő Honismereti Munkaközösség kiállítást rendezett a születésnapos város történetét bemutató dokumentumokból.

Ölbei Lívia

„A közösség 1973-ban alakult. Nyitott, tehát bárki számára lehetővé teszi, hogy munkájában részt vegyen. Feladatának tartja Celldömölk, Kemenesalja múltjának és értékeinek kutatását, a kölcsönös tájékoztatáson alapuló ismeretszerzést, véleménycserét. Tagjai között lelkészek, pedagógusok, orvosok, mérnökök, a MÁV különböző területein dolgozók is találhatók.” Így mutatkozik be a könyvtárban működő Honismereti Munkaközösség, amely összes tagja emléklapot vehetett a város születésnapi ünnepségén, a Pro Urbe Celldömölk-kitüntetés mellé. Számukra nem üres szólam, hogy a múlt ismerete nélkül nincs jövő. A munkaközösséget csaknem négy évtizeden át a könyvtár ma már nyugalmazott igazgatója, Káldos Gyula vezette, tisztét 2012-ben Lendvay Istvánné – hivatása szerint történelemtanár – vette át. A munkaközösség igyekszik bevonni a munkába mindazokat, akiket érdekel a helytörténet.

Helytörténeti kiállítás. Balra Baranyai Attiláné dr., aki 1991-től 21 éven át volt a város jegyzője (Fotó: Horváth Csaba)

A munkaközösség nagy hangsúlyt fektet a kutató- és feldolgozómunkára, a tanulmányírásra; ezt a törekvését a könyvtár és az önkormányzat rendszeresen pályázati kiírásokkal támogatja. Az a szellemi műhely, amely ilyen módon létrejött, ösztönzőleg hat a kutatómunka folytatására.

Mindemellett a munkaközösség rendszeresen szervez összejöveteleket. Ilyenkor a gazdag tapasztalatokkal rendelkező tagok, illetve meghívott előadók tartanak helytörténeti, helyismereti témákban előadásokat. Nem idegen a munkaközösség tagjaitól a tárlatrendezés sem: a város különböző intézményeiben jelennek meg ebben a formában. Legújabban a város 35., a település-egyesítés 110. évfordulója alkalmával rendezett a honismereti munkaközösség kiállítást, amely február 25-éig látogatható a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár aulájában. A születésnapi ünnepség előtt minden vendég megállt egy kicsit az üveglappal borított tárlók előtt: régi fotókat, újságkivágásokat, más dokumentumokat böngészni.

A honismereti munkaközösség legközelebb február 13-án ül össze, erre az alkalomra a farsangi időszakhoz passzoló témát választottak: régi helybeli vendéglősökről esik szó a könyvtárban. Aztán – február 27-én – a képes levelezőlapok történetéről tart előadást a munkaközösségben Hetényi József. A képes levelezőlap, ez a ma már kihalófélben lévő, kuriózumnak számító műfaj lehet fontos kordokumentum – de akár esztétikai értékkel bíró műalkotás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!