Celldömölk

2014.06.24. 15:05

A Bocskai utcától a Kodályig: elfogadták az útépítési programot

Celldömölk - A 2014-es költségvetésben a város teherbírásához képest jelentős összeget - több mint 100 millió forintot - hagyott jóvá útfejlesztésre a képviselő-testület. Most rendkívüli ülésen döntöttek a részletekről.

Ölbei Lívia

Az úthálózat fejlesztésére fordítható összeg megduplázódott a múlt évihez képest, és ez mindenekelőtt a helyi iparűzési adó jelentős növekedésének köszönhető. A celli városrészen mintegy bruttó 50 millió forintot, az alsósági városrészen bruttó 55 milliót költ az idén az önkormányzat útfejlesztésre.

Már tavaly elkezdték a Bocskai utca felújítását, ez a fejlesztés ráadásul egy hosszabb távú program része, hiszen az önkormányzat a későbbiekben gyűjtőútként a Baross utcába szeretné bekötni a Bocskai utcát (az Esze Tamás utcán keresztül). Tavaly év végén kiépítették a csapadékvíz elvezetésére szolgáló rendszert, az idén az út aszfaltozásának első üteme és a járdaépítés megkezdése volt soron, ezekre a munkákra összesen mintegy 53 millió forintot fordítottak.

 

A második ütemben - 22 millió forintból - elkészül a Bocskai utca utolsó szakasza a csapadékvíz-elvezető rendszerrel, rendbe teszik az Esze Tamás utcai árkokat is. Ugyancsak ebben a csomagban van a Gábor Áron utca, a Batthyány utca és a Kolozsvár utca burkolatának felújítása, a Táncsics és a Fazekas utca aszfaltozása, valamint a Mátyás király utca rendbetétele. Mindezek kivitelezésére (a Bocskai utca második ütemétől a Mátyás király utcáig) tavasszal folytatott le meghívásos közbeszerzési pályázatot a testület közbeszerzési bizottsága. A pályázaton a meghívott öt cég közül ketten vettek részt, valamennyi részmunkára ugyanaz a cég tette a legkedvezőbb árajánlatot. A Mátyás király utcában csak az árkokat teszik rendbe (a csapadékcsatorna, szegély-folyóka kiépítése túl drága lett volna; erre is készült árajánlat).

Fehér László polgármester azt mondja, a munkák hamarosan megkezdődnek, szeptemberben várható a befejezés (természetesen az időjárás függvényében). Mindezen felül a 2014-ben tervezett útfölújítások egy részét in house-beszerzéssel (azaz házon belül , közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül) oldja meg az önkormányzat. Ezek közé tartozik az Óvoda-köz rendbetételének folytatása és a Baross utcai járda komfortosítása (ez utóbbi feladat elvégzésére 3 millió forintot már a költségvetésben elkülönített a képviselő-testület).

Van a városnak még egy útfölújítási csomagja : a fönnmaradó és az idén mindenképpen elvégzendő feladatok egy részét az út- és hídfenntartási keretből tervezik megoldani. Ebbe a körbe tartozik a Kodály Zoltán utca járdafölújítása és a Zrínyi utca burkolása.

A költségvetésben útfölújításra betervezett 104 millió forinton, valamint az út- és hídfölújítási keretből rendelkezésre álló mintegy 5 millió 500 ezer forinton felül további 23 millió 560 ezer forintra van szükség a 2014-re tervezett összes munka elvégzéséhez. A hiányzó összeget a városi költségvetésben más céllal (például a belvárosi Zsolnay-kút felújítása, a Hunyady utca végén lévő telek megvásárlása, a tűzoltóság előtt parkolók kialakítása stb.) elkülönített, de föl nem használt pénzekből kívánja pótolni az önkormányzat. A 2014-es útépítési programról rendkívüli ülésen döntött a celldömölki képviselő-testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!