Celldömölk

2014.01.29. 14:15

Ismerkedjen meg a műveivel

Celldömölk - A tavalyi Munkácsy-tárlat nyitott utat a Munkácsy-díjas festőművész, Móritz Sándor celli emlékkiállításának megrendezéséhez. A művelődési központ galériáját is a celli születésű alkotóról nevezték el.

Ölbei Lívia

Móritz Sándor festőművész 90 éve, 1924-ben született Celldömölkön – ebből az alkalomból vette föl a KMKK kiállítóhelye a Móritz Galéria nevet. A tavalyi Munkácsy-tárlat – a megfelelő hatás – kedvéért felújított, a képek védelmében klimatizált galéria jó helyszínnek bizonyult a tragikusan korán elhunyt kiváló festő emlékkiállításának megrendezéséhez. (A város korábban is a KMKK-ban őrizte a rá bízott Móritz-hagyatékot.) A jubileumi tárlatot pedig az a Bakó Zsuzsanna rendezte meg, aki a celli Munkácsy-tárlatnak is kurátora volt.

Amint a galéria-avató tárlatnyitón a művészettörténész elmondta: a Móritz-életműhöz különös, több évtizedre visszanyúló személyes viszony fűzi. Alig került a Magyar Nemzeti Galériába, amikor – 1976-ban – az intézmény főigazgatója Móritz-tárlat megrendezésével bízta meg: „Kedves Zsuzsa, itt van egy nagyszerű festőművész, ismerkedjen meg a műveivel." Móritz Sándor akkor már tíz éve nem élt – a második stockholmi agyműtét a 42 éves alkotó életébe került. A festő özvegye, Ujj Iringó – maga is képzőművész, Ferenczy Béni tanítványa – azonban otthonában fogadta és minden segítséget megadott a fiatal művészettörténésznek. Így kezdődött – és így folytatódik: Bakó Zsuzsanna a Munkácsy-tárlat révén Cellben is megismert átéltséggel, szakmai alaposságal, odaadással rendezte és nyitotta meg a KMKK Móritz-kiállítását. Itt gyorsan fölfedezhetünk még egy évfordulót: a legelső önálló Móritz-tárlatot szintén Celldömölkön láthatta a közönség, 1949-ben, 55 évvel ezelőtt. Szülővárosa egyébként is rögtön a „vérbeli tehetség" mellé állt: Móritz Sándor 1943-ban Celldömölk ösztöndíjával kerülhetett Budapestre, a képzőművészeti főiskolára, ahol Szőnyi István – a 20. századi festészetre festészetre a legnagyobb hatást gyakorló nagybányai iskola elkötelezett híve – volt a mestere. Így természetes, hogy a Móritz-életmű ihletadó forrása az ember – és a változatos, kimeríthetetlen természet. Móritz Sándor nem csak az olajjal bánt mesterien: akvarelljei és rajzai a festményeivel egyenrangú magas minőséget képviselnek. „Csodálatos kolorizmusa, érzékeny látásmódja és mély embersége" – egyszóval tehetsége – az 50-es években készült munkás-képeit is messze kiemeli a sematizmusból; mint Szőnyi István vagy Bernáth Aurél hasonló tematikájú műveit.

A Móritz Galéria „névtábláját" dr. Bakó Zsuzsanna és Fehér László polgármester együtt leplezték le a megnyitón, a közönség soraiban külön köszöntötték a Móritz-rokonokat. A kiállításra a Cellben őrzött képeken kívül magánszemélyektől, a szombathelyi kormányhivatalból is érkeztek alkotások. A Pákh-gyűjteményből válogatott tavalyi Munkácsy-tárlatot 8500-an látták három hónap alatt.

A frissen megnyílt Móritz-tárlat két hónapig látható a Móritz Galériában; remélhetőleg sokan megnézik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!