Celldömölk

2013.06.03. 16:57

Jubiláló éremgyűjtők

A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete (MÉE) és a Magyar Numizmatikai Társulat június 7-8-9-én Celldömölkön rendezi meg 25. Hóman Bálint Numizmatikai Nyári Egyetemét.

Ölbei Lívia

Nagy megtiszteltetés ez az az egyesület 1971 óta működő celldömölki csoportja számára, mondja dr. Hollósy István,    a celli csoport elnöke, a MÉE nyugat-magyarországi regionális szervezetének titkára: "Csoportunk számára nagy elismerés a rendezés joga, mert az eseményt  az ország egész területéről és az egész Kárpát-medencéből sokan kísérik figyelemmel."  

Dr. Hollósy István hozzáteszi, hogy bár a nyári egyetemi redszer 29 éves, néhány "kimaradt" év az oka, hogy  most ünneplik a 25 éves jubileumot. Hollósy István a kezdeteket fölidézve elmondja, hogy  "az 1950-60-as években az éremgyűjtés a politika számára ideológiailag nehezen kezelhető kérdés volt egészen addig, amíg  az Akadémia hatáskörébe tartozó Magyar Numizmatikai Társulat 1969-ben nem deklarálta, hogy az éremgyűjtés az egyének szellemi épülése mellett a nemzeti értékek megmentését is szolgálja."

 


Éremgyűjtők börzéje a KMKK-ban. A celli csoport, működésben (Fotó: Szendi Péter)

 

Ilyen előzmények után alakult meg 1969-ben a Budapesti Éremgyűjtők  Egyesülete  - a Magyar Numizmatikai Társulatból kiválva -,   amely 1970-ben a Magyar Éremgyűjtők Egyesületévé nőtte ki magát. A tagság létszáma "rohamosan növekedett",  1983 végén már meghaladta a 7500 főt.

A "hatalmas tömeg" ismeretszintje azonban rendkívül heterogén volt, az "egészen naiv ismeretektől a történészeket megszégyenítő szintig" bezárólag. Ez a helyzet inspirálta arra Tóth Lászlót, a keszthelyi csoport akkori elnökét valamiféle  képzés megszervezésére.  Az első szervezett numizmatikai képzésre 1984-ben került sor, Numizmatikai Akadémia néven. A következő évben már Numizmatikai Nyári Egyetem névvel zajlott az esemény, amely most Cellben jubilál. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!