Celldömölk

2014.01.27. 11:05

Kresznerics-díjasok

Celldömölk - Az önkormányzat 2008-ban alapította meg a Kresznerics Ferenc-díjat, amelyet évente ketten vehetnek át a magyar kultúra napja alkalmából. Az idén Szomju Lászlóné nyugalmazott könyvtáros és Ölbei Lívia, a Vas Népe újságírója kapta meg a város díját.

Nagy Ildikó

A celldömölki önkormányzat a könyvtárügy, a könyvterjesztés, a nyelvészet, a magyar kultúra és külföldi megismertetése, az oktatás, az egyházi élet és a tudomány területén maradandót alkotó; föltétlenül a városhoz, Kemenesaljához kötő személyek munkájának elismerésére alapította meg a Kresznerics-díjat, amely az Alsóságon elhunyt reformkori esperes-plébános, tanár, máig jelentős nyelvész, akadémikus (az első tudós, aki vidékiként vált az Akadémia tagjává), valamint szótáríró, filozófiai doktor – polihisztor – emlékezetének, életművének megőrzésére is szolgál.

Kresznerics Ferenc Iváncon született, felsőbb tanulmányait Szombathelyen, Sopronban és Pozsonyban végezte. Szily János szentelte pappá, aztán nemsokára a püspök által megalapított nevezetes szombathelyi Líceum tanára lett, matematikát, építészetet, dinamikát oktatott (Tanította például Széchenyi Istvánt is.) Kresznerics plébánosként 1812-ben került Ságra, itt halt meg 1932. január 18-án. (Ez a dátum is közel van a magyar kultúra napjához.) Sírja az alsósági katolikus temetőben, közel a bejárathoz (a síremléken kettétört gyertya, amelynek lángja nem hunyt ki) ma a Nemzeti Sírkert része.

Az idén hatodik alkalommal döntött a celldömölki képviselő-testület a Kresznerics-díjról. A plakettet és az oklevelet ezúttal a város 35. születésnapja alkalmából szervezett ünnepségen vehettek át a kitüntetettek Fehér László polgármestertől, Söptei Józsefné alpolgármestertől és Farkas Gábor jegyzőtől a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár (a könyvtár ma is Kresznerics nevét viseli) színháztermében.

Szomju Lászlóné 1964-től 2005-ig (nyugdíjba vonulásáig) volt a celli könyvtár elhivatott munkatársa. Előbb gyermekkönyvtárosként, aztán – a könyvtár új épületbe költözésével – új feladatot kapott: szakmai tudását, emberi értékeit az olvasószolgálat vezetőjeként kamatoztathatta, hangzott el egyebek mellett a laudációban. Az oklevélen pedig az áll, hogy „Celldömölk város önkormányzata Szomju Lászlóné részére ki-emelkedő szakértelemmel és lelkiismeretesen végzett munkája, könyvtárosi pályája elismeréseként" adományozza a Kresznerics Ferenc-díjat.

A magyar kultúra napja alkalmából ugyancsak Kresznerics-díjjal tüntette ki a celli önkormányzat Ölbei Líviát, a Vas Népe újságíróját, az indoklás szerint „kimagasló újságírói tevékenysége, a kultúra iránti példaértékű elkötelezettsége és a magyar nyelv ápolása terén végzett tevékenysége elismeréseként".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!