Celldömölk

2015.10.13. 15:59

Már megkezdődött Kresznerics-évforduló megünneplésének előkészítése

Celldömölk – Halálának helyszínén, Celldömölkön – Alsóságon – már megkezdődött a jövőre esedékes kerek Kresznerics-évforduló megünneplésének előkészítése.

Ölbei Lívia

Jövőre lesz tudós pap, az első vidéki akadémikus születésének 250. évfordulója. A celli önkormányzat már megkezdte a készülődést, szobrot is állítanak a polihisztornak, aki anno büntetésből került a szombathelyi Líceumból Alsóságra, plébánosnak. Sokféle tudományban jártas volt, ma elsősorban nyelvészeti munkásságára figyelünk: a szombathelyi Berzsenyi könyvtár vasárnapi éjszakai programjában – ritka alkalom – kézbe vehettük az 1832-es Kresznerics-nagyszótár („Magyar szótár gyökérrenddel és deákozattal") restaurált eredetijét is. Már ennek a szótárnak a bevezetőjét jegyző Szilasy János is arról elmélkedik, hogy Kresznerics valódi tudományos jelentőségét kevesen ismerik föl: „(...) A természet mintegy rejtegetni szereti a pályát, melyen dicskoszorúhoz juthatni. (...)" Egy biztos: Celldömölk, és benne Alsóság büszke Kresznerics Ferencre, a közelgő kerek születésnap pedig módot ad a kultusz megerősítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!