Celldömölk

2015.06.23. 16:00

Működésben a vulkánmúzeum a Múzeumok Éjszakáján

Celldömölk – A Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont is bekapcsolódott az országos Múzeumok Éjszakája-programba, méghozzá nagy sikerrel.

Ölbei Lívia

A központ is éjfélig tartott nyitva a hétvégén, amely a modern technika eszközeivel tárja föl a vulkánok működését és természetét, miközben kinn egy élő, pontosabban igazi vulkán várja a közönséget. A Múzeumok Éjszakáján a csillagászat került az érdeklődés középpontjába: előadások hangzottak el a bolygók csodálatos világáról, a Hold-kutatás állásáról vagy éppen arról, hogy a kozmikus becsapódások miféle hatást gyakorolnak a földi életre. Az épület előtt a Gothard Csillagászati Egyesület távcsövével végezhettek megfigyeléseket az érdeklődők, akik persze a vulkánok működését bemutató interaktív kiállítást is megnézhették, ha ahhoz volt kedvük.

A múzeumi éjszakára fölállították az utazó planetáriumot is, hogy könnyebb legyen a tájékozódás az égbolton. Merre van a Lant, az Andromeda vagy a Nagymedve csillagkép? Melyek az állatövi csillagképek és hány van belőlük? Milyen mitológiai háttér sejlik föl a csillagképek mögött? Hogyan működnek a csillagködök és galaxisok? Mi a helyzet a Szaturnusz gyűrűjében, milyen közelről a Jupiter nagy vörös foltja, milyen látszik a Holdról a Föld? Ez mind kiderült a Vulkánháznál, a Múzeumok Éjszakáján.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!