Celldömölk

2015.06.08. 16:26

Szétválnak a képzések Celldömölkön

Szétválik a szakképzés és a gimnáziumi képzés 2015. július elsejétől Celldömölkön egy kormányrendelet értelmében.

Merklin Tímea

Rozmán László celldömölki tankerület igazgató arról tájékoztatott, hogy egy kormányrendelet értelmében a szakképző intézmények 2015. július elsejétől a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kerülnek, de a hírekkel ellentétben a gimnázium nem szűnik meg. Továbbra is a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (KLIK) tartozik.

A két intézmény önálló épületben van, önálló tantestületekkel, így ez a változás semmilyen gondot nem okoz.

A jóhírű celldömölki gimnázium visszanyeri önállóságát, úgy lesz mint régen, mielőtt összevonták a szakképzővel. Érdekesség, hogy a hatályos rendelet értelmében továbbra is a megyeközponti (szombathelyi) tankerülethez fog tartozni, nem a celldömölkihez, míg a szakképző átkerül a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz.  (Fotó: Unger Tamás)

A szakképző nem is a helybeli, hanem a szombathelyi tankerülethez tartozott 2013. április elsejétől, vagyis már a KLIK elindulása után három hónappal, mikor is a szakképző intézményeket a megyeközponti (szombathelyi) tankerületekhez rendelték. A szakképző vitte magával a vele akkor összetartozó gimnáziumot is. Nem változik a helyzet most sem, mert a „tiszta” kategóriájú gimnáziumok is a megyeközponti tankerülethez tartoznak a 2015. január 1-től érvényes rendelet szerint.

Megkérdeztük Fodor Istvánt, a szombathelyi tankerületigazgatót, hogy lesz-e még hasonló változás a megyében? Amint mondta, a május 21-én született rendelet érinti még az oladi intézménykomplexumot, ahol általános és középiskola működött együtt. Az általános iskola marad a KLIK-nél, a szakképző kerül a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz.

Lenner Luca és Horváth Kincső Dorka a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulói az iskola névadójának szobránál (Fotó: Unger Tamás)

Hasonló lenne a helyzet Sárváron, de ott a gimnázium és a szakképző egyelőre együtt marad, mert még nem volt idő szétválasztani őket.

A szombathelyi tankerület információi szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium 44 szakképző centrumot hoz létre az országban, ebből kettő Vas megyében lesz, az egyik műszaki, a másik szolgáltató jellegű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!