Celldömölk

2014.02.06. 19:20

Végre megújul a bencés apátság épülete

Megkezdődött a bencés apátság felújítása, jelenleg restaurátorok és művészettörténészek vették birtokba az egykori patinás épületet, mivel a megkezdett munka során számos freskót és a kommunizmus idején lemeszelt festményt találtak.

Tóth Csongor

A földszinti nagyteremben Nemes András művészettörténész és Heitler András restaurátor mutatják meg a felfedezett értékeket Ágh Péternek, aki Vas megye országgyűlési képviselőjeként sokat lobbizott azért, hogy a felújítást a magyar kormány 300 millió forinttal támogassa.

– Speciális festékből készültek a freskók, amelyeket még nem sikerült teljesen feltárni – mondja Heitler András, aki elárulja, több falréteg rejtette eddig a történelmi emléket.

Az emeleten szentekről készült olajfestmények részleteit látjuk, a kommunista hatalomátvétel után ugyanis a vallási témájú képeket lemeszelték. Ezek feltárása jóval egyszerűbb.

Kirner Antal Zoltán plébános meséli: a bencés kolostort a kommunista hatalomátvétel után elvették az egyháztól, volt olyan, hogy több száz ukrán felkelő nőt szállásoltak itt el, az épület állaga folyamatosan romlott. A rendszerváltozást követően visszakerült a bencésekhez, akik használatba adták a Szombathelyi Egyházmegyének. A helyi katolikus iskola két osztálya működött itt. A kormány támogatása révén az apátság megújul, zarándokhely, plébánia, lelkigyakorlatok színhelye lesz, az iskola a mostani plébánia épületében helyezi el a többi osztályát.

– Veres András megyéspüspök és Ágh Péter közbenjárásának köszönhetően minden a méltó helyére kerül – hangsúlyozza Kirner Antal Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!