Celldömölk

2014.04.15. 13:15

Virágba borul: új tavaszi hagyományt alapít a 35 éves Celldömölk

Celldömölk - A tavasz beköszöntével minden a tulipán jegyében zajlik Celldömölkön. A hétvégén például „dottós” városnézést is szerveztek: a ragyogó színekben pompázó tulipánágyások mentén. De a tulipán-fesztivál még hátra van.

Ölbei Lívia

József Attila írta Április 11 című versében: „Reménységnek és tulipánnak / kicsi kis deszka alkotmányba / 1905-ben ígyen / iktattak be az alkotmányba." Reménység és tulipán: a városban mindenfelé színes tulipánok ágaskodnak, útjelzők a tavaszi Tulipánúton. A hétvégén Dotto-kisvonattal is meg lehetett nézni mindet: a zenés-táncos virágköszöntő a Szentháromság térről indult, aztán a Városháza tér, a Baross utca, a Vulkán-park, a Vasvirág Hotel érintésével tért vissza a belvárosba. A tulipánok között a Kemenesalja Néptánccsoport lépett föl, szombaton este Török Ádám és a Mini együttes fokozta a tavaszi hangulatot. De a Tulipánfesztivált még ezután rendezik meg: május elsejétől 4-éig tart Celldömölkön a virágünnep, amelynek megrendezése kézenfekvőnek tűnt a virágokkal teleszórt városban – a fesztivál zárja a „nagy virágosítási akciót".

Dottózás után virágos jókedvben: a Minivel és Török Ádámmal

A tulipán egyrészt az első tavaszi virágok egyike, másrészt kulturálisan is sok közünk van hozzá (a liliomfélékhez tartozó tulipán jelképisége szerteágazó). De ahhoz, hogy pont a tulipánra esett a celli önkormányzat választása, köze van Piri Zoltánnak is, aki Kemenesalján született, és Hollandiához is több szálon kötődik: ma ő a Hollandiai Magyar Szövetség elnöke, tagja a Mikkes Kelemen Körnek. (A város 35. születésnapján pedig ő is átvehette a Celldömölk Városért Érdemérmet.) Nem mellesleg közreműködött a Cellben virágot bontó tulipánhagymák beszerzésében. (Ha Hollandia, akkor tulipán. Ez az a minimum, ami Hollandia nevének említése nyomán mindenkiben fölrémlik.) A Tulipánfesztiválra kézművesek jelentkezését várják a KMKK-ban. A fesztivál része lesz május 2-án a „Tiéd a tér!"-program is: itt amatőr művészeti csoportok és szólisták kapnak bemutatkozási lehetőséget – ők szintén a KMKK-ban jelentkezhetnek. „Minden, ami tulipán" címmel képzőművészeti, pontosabban „kreatív alkotói" pályázatot is hirdet a művelődési központ, óvodásoknak, általános iskolásoknak, középiskolásoknak és felnőtteknek.

Mindehhez a Tulipánfesztiválon debütál a Gerendás Péterrel kiegészült Republic zenekar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!