Az Állategészségügyi Világszervezet ajánlásai

\r\nPárizs, Genf (MTI/AFP/AP) - Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) tagállamainak szakértõi szorgalmazták kedden, hogy a tagállamok folytassanak intenzív kutatásokat annak pontos megállapítására, milyen szerepet játszanak a vadon élõ madarak a madárinfluenza vírusának terjedésében.

Mórocz Zsolt

A szakértõk sajnálkozással állapították meg Párizsban tartott kétnapos rendkívüli értekezletükön, hogy több mint két évvel a madárinfluenza járványának kitörése után is keveset tudunk még a kór okozójáról.

rn

 Bizonytalanok az ismereteink számos kérdést illetõen, például, hogy mely fajok terjesztik leginkább a vírust, milyen szerepet játszanak a költözõ madarak, mennyire veszélyes jelenség a vírus átterjedése egyik fajról a másikra - mondta az értekezleten Joseph Domenech, az ENSZ Élelmezési és Mezõgazdasági Szervezete (FAO) állategészségügyi szolgálatának igazgatója.

rn

Az állategészségügyi szakértõk több érdekes megfigyelést vitattak meg az értekezleten. Az egyik, hogy míg a tenyésztett háziszárnyasok fajai esetében a H5N1 vírus nem egyforma fertõzõképességet mutat (a tyúkokra és a kacsákra veszélyesebb, mint a többi fajra), a vadon élõ madarak körében "válogatás nélkül" támad szinte minden fajt.

rn

 A FAO nyilvántartása szerint eddig harminc, vadon élõ madárfaj egyedeit sújtotta már a betegség. A küldöttek azon a kérdésen töprengtek legtovább, hogy van-e egyetlen kiemelhetõ faj, amelynek meghatározó szerepe lehet a kór terjesztésében. Többen tippeltek a galambra, hiszen ez a faj mindenhol elõfordul, városokban éppúgy mint vidéken, s egyedei gyakran szállnak le a háziszárnyasok közé a baromfiudvarokba. E feltevésnek azonban ellentmondani látszik az a tény, hogy éppen galambból kevés olyan példányt találtak, amely madárinfluenza áldozataként hullott el. (Oroszországból és Thaiföldrõl jelentettek ilyen eseteket.)

rn

Több részvevõ - köztük Bernard Vallat, az OIC fõigazgatója - figyelmeztetett, hogy elméleti okoskodás alapján nem helyes túlhangsúlyozni ezt az eshetõséget, mert világméretû pánikot kelthetnek vele, hiszen galambok a világ minden városában élnek.

rn

A párizsi összejövetel részvevõi kérték zárónyilatkozatukban a világ kormányait és nemzetközi szervezeteit: semmiképpen se tiltsák le a baromfitermékek befogadását olyan országokból, amelyek bejelentést tesznek arról, hogy vadon élõ madarak pusztultak el a területükön madárinfluenza következtében. Ha ilyenkor kereskedelmi korlátozásokat vezetnek be a bejelentõ országok ellen, akkor az elõbb-utóbb az ilyen esetek eltitkolására fog vezetni, ami csak ronthat a helyzeten. A zárónyilatkozat szerint fel kell gyorsítani a vírus kimutatásának laboratóriumi vizsgálatait.

rn

Bernard Vallat úgy vélekedett, hogy Európa keleti felében ez még lassú folyamat. Javasolta, hogy az oroszországi Vlagyimirben létesítsenek egy az angliai Weybridge-ben lévõhöz hasonló referencialaboratóriumot.

rn

 Fontos téma volt az értekezleten a vírus átterjedése egyik fajról a másikra. Ennek legújabb példáját éppen kedden jelentették be: madárinfluenzában elpusztult macska tetemét találták meg a németországi Rügen szigetén, és kimutatták szervezetében a madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes H5N1 altípusát. Németországban ez az elsõ példa az ilyen átterjedésre, Ázsiában azonban már több is volt korábban. Tigrisek és leopárdok pusztultak el például madárinfluenza következtében egy thaiföldi állatkertben, miután csirkével etették meg õket.

rn

 Ez a kérdés erõsen foglalkoztatja az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) is. "Azt már régebb óta tudjuk, hogy emlõsállatok is megfertõzõdhetnek a H5N1-gyel, csak azt nem tudjuk még, mit jelent ez az emberekre nézve, milyen szerepet játszhatnak az emlõsállatok az emberek megfertõzésében" - mondta kedden Genfben, a szervezet székhelyén Maria Cheng, a WHO szóvivõje.

rn

Egyelõre csak annyi bizonyos, hogy nem ismeretes olyan eset, amelyben fertõzött emlõsállattól kapta volna meg ember a madárinfluenzát - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!