Két újabb madárinfluenzás beteget jelentettek Kínából

Peking (MTI/AP/AFP) - Két újabb madárinfluenzás megbetegedés történt Kínában: egy kislány és egy fiatal nõ fertõzõdött meg a madarak által terjesztett életveszélyes kórral - jelentette be szombaton a kínai egészségügyi minisztérium.

Mórocz Zsolt

A 9 éves kislányt Csöcsiang (Zhejiang) tartományban február 10-én, a 26 éves parasztasszonyt Anhuj (Anhui) tartományban egy nappal késõbb szállították kórházba magas lázzal és a tüdõgyulladásra jellemzõ tünetekkel. Szervezetükben kimutatták az influenza vírusának H5N1-es altípusát, s jelenleg mindketten életveszélyes állapotban vannak.

rn

A beteg asszony baromfitenyésztéssel is foglalkozik, s bebizonyosodott, hogy az utóbbi idõben beteg és elhullott szárnyasokkal is kapcsolatba került. A kislány fertõzésének oka egyelõre bizonytalan, de a hatóságok szerint február elején rokonokhoz látogatott, ahol pusztult a baromfi.

rn

Mindazokat, akik az utóbbi hetekben közelebbi kapcsolatba kerültek a két beteggel, alaposan kivizsgálták és megfigyelés alatt tartják, de eddig senkinél sem jelentkeztek a fertõzés tünetei.

rn

Tavaly október óta 29 madárinfluenza-gócot fedeztek fel Kína-szerte, s a kormány rendeletére több millió csirkét, kacsát és más háziszárnyast irtottak ki, hogy visszaszorítsák a fertõzés terjedését. A betegség a két legújabb eset elõtt 12 ember fertõzött meg, nyolcan közülük meghaltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!