Az EU kéri a macskák és kutyák bezárását

Brüsszel (MTI/EFE) - Az Európai Unió arra kérte szerdán az érintett országokat, hogy hozzanak intézkedéseket a húsevõ háziállatok és a vadmadarak találkozásának megakadályozására azokban a körzetekben, ahol a madárinfluenza H5N1-es agresszív vírusa felbukkant.

Mórocz Zsolt

A 25-ök szakértõi Brüsszelben több ajánlott óvintézkedést is megfogalmaztak, például azt, hogy "a macskákat be kellene zárni, a kutyákat pedig pórázra kellene kötni, vagy más módon korlátozni a mozgásukat, és a gazdáik felügyelete alatt kellene tartani".

rn

Azokat az elhullott macskákat és kutyákat, amelyek kapcsolatba kerülhettek fertõzött állatokkal vagy azok ketrecével, állatorvosi ellenõrzésnek kellene alávetni, még azután is, hogy esetleg elpusztultak. A szakértõk azt is ajánlják, hogy senki se nyúljon elhullott kóbor macskák és kutyák teteméhez, hanem a vizsgálatok elvégzése érdekében értesítse az állatorvosi hatóságokat, ha ilyen állatot talál.

rn

Kedden bizonyosodott be, hogy Németországban egy macska H5N1-es vírustól pusztult el. Az óvatosságot javasló brüsszeli szakértõk ugyanakkor hangsúlyozzák, "a jelenlegi adatok szerint még soha sem fordult elõ, hogy emberek a madarakon kívül más állatoktól fertõzõdtek volna meg madárinfluenzával".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!