A nemzeti parké lesz a skanzen

Szalafő - Még tartanak az egyeztetések a pityerszeri skanzen átadásáról, de a nemzeti parknak már megvannak az elképzelései a további működtetésre.

Németh F. Bernadett

- Szeretnénk élőbbé tenni Pityerszert - folytatta Markovics Tibor. - Ehhez javaslatokat várunk a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságától, és felvettük a kapcsolatot Bíró Friderikával, a szentendrei skanzen munkatársával, hogy tapasztalatcserén ismerkedhessünk meg az ottani módszerekkel.

Pityerszer nagy hiányossága a parkoló: ha két busz beáll a kicsike szabad helyre, nem lehet megközelíteni a skanzent. A problémára azt találták ki, hogy létrehoznának a múzeumfalu előtt, a nemzeti park birtokán egy fogadóépületet, ahol múzeumot nyitnának, és a népi kismesterségeket mutatnák be. Ide építenék meg a parkolót.

- A pityerszeri épületegyütteshez jól illene egy háziállat-bemutató hely is - véli az igazgató -, a nemzeti park birtokán az őshonos állatfajokat mutathatnánk be a látogatóknak. Nem nagy területen, de megismertethetnénk a szántóföldi gazdálkodást is a vendégekkel, hiszen a népi kismesterségek alapanyagait, a szalmát, tökmagolajat, hajdinát itt termelték meg. Ehhez illeszkedik a gyümölcsfafajták bemutatása, amely a park Csörgőalma gyümölcsöskertjében már látható: régi fákat mentünk meg a pusztulástól, s újítjuk fel az állományt. Ismertetjük azt is, milyen fajtáról van szó, a gyümölcsét mire használták egykor. Egy másik elképzelés szerint valahol a múzeumfalu területén lehetne baromfiudvar is. Szóval, tervek vannak, és azt hiszem, ha jól végezzük a dolgunkat, Pityerszer, ahogy eddig is, nem lesz veszteséges vállalkozás. Az épületek felújításához európai uniós pénzekre, az önrészhez a minisztérium támogatására számítunk.

Az igazgató elmondta: a létszámról egyelőre nem tud nyilatkozni, mivel a kormányzati, a köztisztviselőkre vonatkozó tízszázalékos le-építés a nemzeti parkra is vonatkozik. Ám erről nyilatkozni csak a minisztériumnak van kompetenciája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!