Barázdabillegetők

Vép (ser) - A versenyszántás követelményei némileg eltérnek a gyakorlati munkától. Ám a versenyek szervezése nem öncélú tevékenység, hanem mezőgazdaságunk fejlődésének alapja.

Mórocz Zsolt

Miről is szól valójában egy szántóverseny? A hozzáértők szerint nemcsak a technikai és a szellemi felkészültségről, hanem elhivatottságról is. Itt mindenki tanulhat valamit a másiktól, és itt csak a minőség számít. A szántás minősége ugyanis megmutatja, hogy a földbirtokos hogyan gazdálkodik. A hét végén a vépi mezőgazdasági szakképző intézet szervezésében tartották meg a nyugat-dunántúli területi szántóversenyt, amelynek tétje az országos döntőbe jutás volt, az ott legjobban szereplők pedig Európa-bajnokságra, világversenyre utazhatnak. Külföldön jóval nagyobb a presztízse a hasonló rendezvényeknek: a nemzetközi versenyeken jól nyomon lehet követni a szántási technika fejlődését - hallottuk dr. Soós Sándortól, a Magyar Szántóverseny Szövetség titkárától. Ahhoz, hogy hazánk szántóvetői jól szerepeljenek egy-egy ilyen eseményen, az első barázdabillegető lépéseket persze az itthoni parcellákon kell megtenni. Fontos a minőségi munka, hiszen kifizetődő és természetbarát mezőgazdasági termelés nem képzelhető el minőségi szántás nélkül. Ennek feltétele egyrészt a megfelelő traktor és eke, másfelől a jól képzett és elegendő gyakorlattal rendelkező gazdálkodó. A szántóversenyek azért is üdvözlendő programok, mert a szántóvető ember - aki különben a munkáját egyedül végzi, ezért nem áll módjában az eredményt másokéval összevetni - bemutathatja és bírálatra bocsáthatja a szaktudását. Soós Sándor reméli, hogy - jóllehet a kedvezőtlen közgazdasági környezet hatása az ágazatban is érezhető - a jövőben mind több fiatallal találkozik majd az ország régiós szántóver- senyein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!