Karneválváros

<strong>Szombathely - Szinte példátlan a hazai nagyrendezvények sorában, hogy hat héttel az esemény előtt teljes részletességű programmal tájékoztatják az ország közönségét a Savaria Karnevál szervezői.</strong>

Mórocz Zsolt

A Karneváli komédiák négy mini-vígjátékból áll; szerzőjük Hans Sachs, a mesterdalnokok koronázatlan királya, 4500 mesterdal maradt fenn az életművéből, 2500 dalszöveg, 200 színdarab. A cipészből lett vígjátékírót örökítette meg Wagner A nürnbergi mesterdalnokok-ban. A karneválszínház az Egyházmegyei Kollégium udvarán lesz. Ez a helyszín színházi kerületet alkot idén a Romkerttel, a Belsikátorból ide költözik az Atlantisz társulat is az Anyacsavar avagy Emese álmos című produkciójával.

A megújult Ferences-kertben szokásosan a katonai és életmódtáborok lesznek látogathatók. Az ókor és középkor hadtörténete elevenedik meg, akár tusák segítségével; a kert új építészeti megoldásai már a bemutatókhoz igazodnak - erről beszélt Szabolcsi Gábor, a karnevált szervező alapítvány elnöke, aki a szintén itt rendezendő középkori tüzes játék-kal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a speciális látvány és hangeffektusok a kisgyerekeket nagyon megijeszthetik, a gyengébb idegzetű vagy szívbeteg felnőttekre pánikrohamot hozhatnak. (Mivel ez egyáltalán nem tréfás népszerűsítő szöveg, a szervezők arra kérik az érdeklődőket, fontolják meg, hogy mely családtagjaikkal látogatnak el erre a programra.)

A karnevál pénzügyi alapjairól dr. Szele Györgyi beszélt a 105 millió forintos összköltségből 40 millió forint az önkormányzati támogatás, a többi pályázati pén-zekből, szponzori támogatásból és saját bevételből jön össze. Mint mondta, a szombathelyiek büszkék a karneválra, ez a szponzorkeresés során is kiderült, sok anyagi támogatója lett a karneválnak a jó élmények nyomán. A felvonulásról szólva kiderült a szombat esti fáklyás felvonuláshoz képest rövidebb útvonalon (a Fő téren át) halad a menet vasárnap délután, amikor a résztvevők elbúcsúznak a városlakóktól. Azok a civilek, akik szeretnének a menettel együtt jelmezben részt venni a felvonuláson, augusztus 7-éig, hétfőig jelentkezhetnek a karnevál-irodán, az 510-160-as telefonszámon.

A karnevál négy napján 13 helyszínen összesen 322 program lesz, tudtuk meg Grünwald Stefániától, aki a gazdag programkínálatból emelt ki néhányat. A Gáyer-parkban ismét megtelepedő Kalandvár és a Belsikátorban berendezkedő Mini-cirkusz mellett a freskós Könyvudvart, ahol keleti hangulat lesz, valamint a Kossuth Lajos utcában az Isis Galéria kezdeményezésére létrejövő Művészetek Utcáját. A Fő téren teljes gőzzel megy majd az Öreg Város Vására, kibővülve a térség (különösen az Őrség) bio-kínálatával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!