Női válaszok

Szombathely - Koncz Zsuzsa pályáját összegző koncertet ad november 13-án, hétfőn 19 órakor az MSH Rendezvényházban.

Szenkovits Péter

Azt remélem, hogy ez a felejthetetlenek közül lesz majd egy, vagy talán az első a sorban. Olyan, amilyen nem volt még, és nem szeretnék semmit sem előre elárulni belőle, ha nem feltétlenül muszáj. De higgyék el nekem, hogy nem szoktam füllenteni. (Nevet.) Lényegében nem csak azért, mert egyfajta összegzésnek szánom, miközben természetesen bemutatok egy pár dalt az új verslemezemről is...

Közbevetésemre, hogy mindennek bizonyára köze lehet ahhoz, hogy tavasszal kerek születésnapot ünnepelt, tiltakozik: Nem, nem. Semmi köze hozzá. Nekem nincs viszonyom az időhöz, sem negatív, sem pozitív értelemben. Az évfordulókra tökéletesen érzéketlen vagyok, s egyszersmind az idő múlására is. Az időnek semmi köze nincs ahhoz, hogy most láttam elérkezettnek az összegzést. Mondhatnánk úgy is, hogy ez egy női, ösztönös válasz csak.

Márciusban magas állami kitüntetést kapott Zsuzsa, ami azt is jelzi, hogy nem csak a közönség étékeli azt, amit 1962 óta letesz az asztalra.

Mindig jólesik, ha észreveszik s ha értékelik azt, amit csinálok. Ez mindenképpen jóleső érzés, jóllehet azért a kitüntetések egy-egy egyszeri kellemes érzések, s aztán emlékké válnak mindenkiben.

Volt, hogy kertész, máskor meg hídverő volt; mindig hatalmas energiákat hívott elő s adott át a publikumnak. Ez az erő vajon miből táplálkozik? - kérdeztük az énekművésztől.

Hát, nem tudom. (Elkacagja magát.) Kicsit én is csodálkozom. Ebben valószínűleg a közönség érdeklődése van leginkább. Az egy pótolhatatlan dolog, ha azt érzed, hogy a nézők felől figyelem és szeretet irányul feléd. S az az e-mail-özön, amit a honlapomon keresztül kapok például... Azt gondolom, hogy nagyjából és leginkább ebből táplálkozik. Persze az is igaz, hogy nem vesztettem el érdeklődésemet a világ iránt, megvannak a munkatársaim, akik támogatnak. A rokonszenv, a támogatás az óriási erő.

Zsuzsa mindig, a legkomorabb időkben is meg tudta tartani humorát, (ön)iróniáját is. Erről így beszél, miközben megint nevet: - Kérlek szépen, kutakodni kell a Bródy-szövegek és a magyar költők versei között; még mindig van miből erőt meríteni ahhoz, hogy egyszer majd csak megjavulnak a helyzetek.

Azt remélem, hogy a felejthetetlenek közül ez az első lesz a sorban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!