Festett pillanatok

Szombathely - Szolnoki Szabolcs volt a megosztott fődíj egyik nyertese az Irokéz Galéria tehetségkutató pályázatán. A fiatalember festményei jelenleg a Balangír tea- és kávéházban láthatók.

Merklin Tímea

Az Irokéz Galéria pályázatára négy szombathelyi és egy pápai témájú képet adott be. Közülük az egyik legkedvesebb a piacos életkép. Itt is elhagyott részleteket a háttérből, mert túl sok ember volt, zavarták volna a középpontban lévő figurákat, az árusok alakjait, és az előttük lévő portékák látványát (hiszen ez a téma, erről nem vonhatja el semmi a figyelmet). A festményre viszont rákerült néhány olyan gyümölcs - a színhatás kedvéért -, ami az eredeti fotón nem volt.

A kicsiben kinyomtatott fotókból jó négyzetméteres festmények lesznek, mert Szolnoki Szabolcs úgy véli, nagy méretben jobban ki lehet dolgozni a képet. A megelőző fotó azért szükséges, mert a látott utcaképek, szituációk csak pillanatok; nem lehet rögtön lefesteni, hiszen az emberek nem állnak ott mozdulatlanul órákon át. A látott kép illékony, elmúlik az állandó változásban. Vannak, akik skicceket készítenek az alkotást megelőzően, de nagyon gyorsan kell dolgozni, felvázolni a látottakat, és nem is ragadható meg minden így, inkább csak az épületek, tájak; félő, hogy a mozgásban lévő emberek kisétálnak a rajzoló látóköréből, mire odajutna, hogy beleveszi a képbe. Szabolcs ezért készít inkább fotókat, aki ért hozzá, sejtheti, hogy fotó volt az eredeti kép.

Az Oladi Művelődési Központban tavasszal volt egy jelentős kiállítás: a két Szabolcsé, ahol Mészáros Szabolcs és Szolnoki Szabolcs együtt állították ki munkáikat, Tóth Csaba festőművész bevezetőjével.

- Már korábban összeismertettem őket, mert úgy gondoltam, nem lehet kihagyni, hogy van két új figurális festő a városban. Mészáros Szabolcs inkább a természet motívumait ragadja meg, tájképeket, csendéleteket fest, Szolnoki Szabolcs város-enteriőröket, életképeket. Ez a műfaj, a zsáner, nagy reneszánszát éli, nem gondoltuk volna, hogy valaha visszajön. Amit a művészettörténet már avíttnak gondolt, az életkép, most visszajön, példa rá Csernus Tibor vagy Birkás Ákos tevékenysége is. Az új életkép egyik helyi megvalósítója Szolnoki Szabolcs, nagyon jók a meglátásai. Fotóalapú festészetet művel, a klasszikus magyar plein air-en nevelkedett, gondoljunk például Ferenczy Károly képeire. Szerintem egy őstehetség, akit történetesen én is tanítottam. Nem véletlenül figyeltek fel rá az Irokéz tehetségkutató pályázatán. Elküldtük a művészeti OTDK-ra is a munkáit, tavasszal várható az eredmény, szerintem Szolnoki Szabolcs díjvárományos - mondja Tóth Csaba.

Az Irokéz Galéria nemcsak a pályázat eredményeként létrehozott kiállításon mutatta be Szolnoki Szabolcsot, hanem hozzásegítette őt egy olyan budapesti kiránduláshoz, ahol számos felbecsülhetetlen értékű szakmai kapcsolatot építhetett: elvitték őt a Plug Kortárs Képzőművészeti Kiállításra és Vásárba, beszélgethetett Petrányi Zsolttal, a Műcsarnok főigazgatójával, megismerhetett olyan galériatulajdonosokat, akik kortárs alkotókkal foglalkoznak. Járt a Képzőművészeti Egyetemen, a Fiatal Képzőművészek Stúdiójában, ahová jövőre felvételizni is szeretne. Ha sikerül, megkaphatja a festőművész címet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!