Három trubadúr

Sárvár - Különleges zenei csemegét kapott a Tinódi-emléknapon a sárvári közönség: a 16. századi históriás énekmondó három utódjának estjét, három 21. századi dalnokot, vagy trubadúrt, igricet.

Merklin Tímea

Tinódi 21. századi utódainak tekinthetők a Neil Young Sétány dalnokai: Huzella Péter, Rátóti Zoltán, Tóth István. Messziről hozott dalaik története kacskaringósabb, de a műfajt tekintve, a szövegek magyarra fordítójának, Sülyi Péternek köszönhetően, mégis énekelt versek koncertjén vagyunk.

A Neil Young Sétány produkció abból az elképzelésből indul ki, hogy ezen az úton (a koncerten) találkozni lehet a Crosby, Stills, Nash and Young szupercsapat kanadai születésű zenészének dalaival, egy olyan letűnt világgal, amit ma már rocktörténeti legendaként tartanak számon, hiszen Neil Young, aki a Woodstock idején huszonéves fiatal volt, a 60-as években vált ismertté mélyen érzelmes, szinte költői ihletettségű számaival. Ezt magyarította a trubadúr-trió (Young Rátóti Zoltán kedvence volt, barátai pedig ráálltak, hogy együtt keltsék életre az ifjúkori zenei álmot) az omegás szövegírója, Sülyi Péter révén, aki irodalmi igényű versekké írta át az amerikai dalszövegeket. Méghozzá úgy, hogy senki nem tudná megmondani róluk, hogy ezek eredetileg nem magyarul születtek, sőt nagyon is úgy tűnik, nekünk, rólunk szólnak. Az eredeti hangzásból (rock, határeset) az akusztikus gitárok, a sokszólamú vokál maradt, általában így áll fel a sétány három dalnoka, amit itt Sárváron két közreműködő, Grencsó István (szaxofon, fuvola), Kása Ilka (hegedű, vokál) dúsított további szép zenei pillanatokkal. De a feladat megmaradt. Az, ami a kobzosok, lantosok, síposok, hegedősök dolga volt, miközben századokon át járták a világot: az a vállalás, hogy miképpen lehetne legalább egy fertály órára jobban és szebben tartani az emberi társaságot. A Neil Young Sétány ez a zenés, képzelt társasági helyszín, Vas megyében a harmadik az őriszentpéteri Pajta, a szombathelyi Pincegaléria után a Nádasdy-vár dísztermének szépen festett falai között. A jobban és szebben minőséget pedig koncertről koncertre egyre csiszoltabban tartja fenn a három jó barát: a Kossuth-díjas Kaláka együttes régi tagja, Huzella Péter, a színész, haranglábépítő Rátóti Zoltán (akinek most készült el hangoskönyve, amelyen Hamvas Béla A bor filozófiája című szövegét mondja), és a Hétrét együttes alapítója, az íjkészítő Tóth István. Mesteremberek, ezen a sétányon dalnokok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!