Nagyon fontos!

Umberto Eco mindenre tudja a megoldást. Még azt is megejtő elenganciával képes okadatolni, hogy minden fontos könyvet úgyse lehet elolvasni. Az ember ...

Ölbei Lívia

Abban sincs semmi meglepő, hogy a plasztikusan pergő, eredeti formájában is szinte színpadra termett regény a drámaíró Kárpáti Péter kezébe került - az ő kezébe valahogy mindig belekerülnek, aztán ott tovább fényesednek a jó történetek, legyen szó az Ezeregyéjszakáról vagy a haszid legendagyűjteményről. És most A detektív, a cowboy és a légióról, amelyből - és más Rejtő-szövegekből - Az öldöklő tejcsarnok, avagy Piszkos Fred nem lép közbe sajnos című színdarab megszületett. (Biztos, ami biztos: Piszkos Fredet nem lehet kihagyni.) A tatabányai Jászai Mari Színházban ma este lesz az ősbemutató. A rendező persze Novák Eszter, aki ki másra bízta volna a csodálatos tejcsarnokosnő, Nany (plusz Maud, plusz Pepita Ofélia) szerepét, mint Tóth Ildikóra. Az említett egyszerű - azaz Vörös - Plack: Mucsi Zoltán. És ilyenkor (úgy mellékesen) nem lehet nem gondolni arra, hogy Novák Eszter milyen finoman és érzékenyen segíti hozzá Tóth Ildikót a színészi építkezéshez. Hogy a haszid legendákból megszületett Negyedik kapu alakváltásai milyen szépen készítették például elő A szecsuáni jólélek Sen Te-Sui Ta kettősét (ha kettős volt az egyáltalán). És lehet, hogy az út téves, mégis: A negyedik kapu indázó, mély és derűs életismeretet sugárzó meséje mintha nem is állna olyan távol a színpompás, kutakat és egyéb titkokat rejtő Rejtő-sivatag (bocsánat) világától.

Majd meglátjuk. Ha nem Tatabányán vagy Budapesten (a fővárosban március 27-28-án a Jövő Háza Teátrumban megy az előadás), akkor majd Szombathelyen, a Márkus Emília-bérletben, a tavaszi szezonban. Addig legalább van idő olvasni. Meg kitölteni a helyet a Vörös Plack zseniális találmányával, a bármikor, bárhol alkalmazható zsarolólevéllel. A lényeg, hogy ritkán legyen szedve, óriási betűkkel. Nincs kegyelem! Embereim figyelik, hogy értesíti-e a rendőrséget. Ha e sorok átadójával harmincezer dollárt küld, úgy megmenti hozzátartozóit! Ellenesetben T. családtagjaitól máris eltekinthet! Bandám nem ismer irgalmat! Ha bármit megkísérel, úgy feltétlenül jaj lesz önöknek. Maradtunk vérfagyasztó tisztelettel: A Halálfejesek! Eco trükkös könyvtára kismiska ehhez képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!