A becsület foglya

Sötét tónusú képek, bántóan precíz szimmetria, síri csend, néha egy újságoldal suhanása. Cenzorok hajolnak a lapok fölé, a dolgukat végzik, két évvel Világos után. Megszilárdult a rend, a közbiztonság, az országnak nyugalomra van szüksége, a nemzet nem bírja el a megosztottságot. A cenzorok némán lapoznak...

Fodor Sándor

Sötét tónusú képek, bántóan precíz szimmetria, síri csend, néha egy újságoldal suhanása. Cenzorok hajolnak a lapok fölé, a dolgukat végzik, két évvel Világos után. Megszilárdult a rend, a közbiztonság, az országnak nyugalomra van szüksége, a nemzet nem bírja el a megosztottságot. A cenzorok némán lapoznak.

A meghitt kicsinységében legjobban szerethető haza, a család alkalmazkodik. Igaz, a tekintetek szűkebbek, félénkebbek, simogatásra vágyók. A hatalom dicsérő simogatására. Igaz, a mosolyok alázatosak, riadtan előreengedik a hatalom harsány röhögését. A család, ami a legkisebb ellenállási góc, a szabad vélemény közös vállalása, a szirom, amiből másokkal együtt virág, csokor, végül koszorú lesz, most új értékekre sandít, mint valami új divathóbortra, amit a szutykos őszi szelek hordtak össze. Divat lett hazudni, kérkedni a hazugsággal, elárulni pillanatnyi előnyökért, amit aztán rugalmasságnak, alkalmazkodókészségnek neveznek a divatdiktátorok. Késő este vetítették tegnap Lugossy László filmjét a "Szirmok, virágok koszorúk " címűt, nem illett a divatos műsoridőkbe a divatos eszmék közé. Így aztán ebben a komor sötétségben kevesen látták Világost, Majláth Ferenc honvédtisztet, aki nem veti le tiszti zubbonyát az osztrák sorozóbizottság előtt, s ezzel önként száműzi magát a büntetőszázadba. S mikor két év múlva hazatér, s bokáig gázol a megalkuvás, a helyezkedés, az ügyeskedés satnya, hervadt szirmaiban, látja minden tétova gesztusban az árulást. A végzete a becsülete. Mert hiába szabad fizikailag, a becsülete foglya. A becsületé, ami neki nem árucikk, nem divathóbort. A férfilélek kovásza. És innentől nincs fejsimogatás, nincs előmenetel, hanem bolondokháza, magánzárka, magára gyújtott szalmazsák.

Lúzer, mondják a cimbik, valaki blogot ír az éjszakában, divatos szavakat szelídít szabaddá. Nem égnek emberfáklyák, minden tűz kialudt...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!