A miniszter megbízottja

Budapest - Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Horváth Lászlót, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (korábbi nevén Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság) eddigi főigazgatóját kiemelt projektekért felelős közlekedésfejlesztési miniszteri megbízottnak nevezte ki.

Kiss Tamás

- Ennek érdekében mint miniszteri megbízott részt veszek a nagyprojektekkel kapcsolatos versenyeztetési eljárásokban. Itt elsődlegesen a teljes közlekedési ágazat (tehát közút, gyorsforgalmi út, vasút, illetve légi és vízi közlekedés) azon jelentős beruházásairól van szó, melyeket tervezett költségük, komplexitásuk vagy épp egyediségük okán kiemeltként kezel a kormányzat. Az ezekhez tartozó versenyeztetési eljárások felügyeletét, a szakminiszter felé történő független, átfogó és közvetlen riportálás feladatát látom el - közölte Horváth László.

S hogy miért volt szükség e feladathoz miniszteri megbízottra?

Érdeklődésünkre a szakember elmondta: az előttünk álló időszakban a közlekedési ágazatban több jelentős nagyságrendű beruházás is megvalósul: 2007-2013 között a Közlekedésfejlesztési Operatív Program (KÖZOP) az egész országra vetítve több mint 1700 milliárd forint fejlesztési forrást tartalmaz. Ennek az összegnek mintegy 50 százaléka a közúthálózat, alapvetően a gyorsforgalmi úthálózat, valamint az egy és két számjegyű utak fejlesztésére fordítható majd, a másik fele főleg a vasúti és közösségi közlekedés fejlesztését, valamint intermodális (több közlekedési ágazat csatlakozására épülő) logisztikai központok támogatását szolgálja.

- A szaktárca kiemelt feladatának tekinti, hogy a magyar adófizetők és az Európai Unió által finanszírozott közlekedésfejlesztési projektek közbeszerzési eljárása és megvalósítása törvényesen, a beruházások költségeinek csökkentésével, tehát a valódi versenyhelyzet kialakításával történjen - érvelt Horváth László, akinek a teljes közlekedési ágazatra kell kiterjesztenie azokat a - jelek szerint a tárca vezetésének tetsző - folyamatokat, melyeket az elmúlt időszakban a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központban kollégáival az elmúlt években elindított.

- A mögöttünk hagyott két esztendőben rendkívül jelentős lépéseket tettünk a közútfejlesztés kivitelezésében részt vevő vállalkozások közötti valódi versenyhelyzet megteremtése érdekében, sikerült olyan körülményeket generálni, melyek eredményeként a korábbiakhoz képest lényegesen több vállalkozás kapott lehetőséget a megmérettetésre. Ennek nyomán az előző évekhez viszonyítva jóval kevesebb közpénz felhasználásával épülhettek vagy újulhattak meg közútjaink - informált Horváth László, akitől a folytatásban azt is megkérdeztük: lesz-e vajon majd elegendő hatásköre ahhoz, hogy elláthassa feladatát.

- Mint miniszteri megbízott a versenyeztetési eljárásokban a bírálóbizottság elnökeként vagy tagjaként veszek részt. Feladatom a törvényesség felügyelete mellett annak ellenőrzése, hogy a versenyeztetést a szükséges mértékig előkészítették-e, a választott eljárásformával, az alkalmazott feltételrendszerrel, a szerződéses feltételekkel a célszerű és hatékony költségfelhasználást megvalósították-e - engedett bepillantást a kulisszák mögé Horváth László.

Végül: nemrég egy internetes újság arról írt, hogy a Horváth László által vezetett intézmény ellen pazarlás miatt vizsgálatot folytat a rendőrség.

- Az említett internetes portál arról viszont sajnos nem írt, hogy az ügyészség már lassan egy éve bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást, melyet egyébként ismeretlen tettes ellen, egy névtelen bejelentés nyomán indított. A rágalmazás természetrajzát saját bőrömön tapasztalhattam meg az elmúlt években; új megbízatásom ismeretében kíváncsian várom a további próbálkozásokat - közölte Horváth László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!