Taj-szám és pénz

Megyei körkép - Van türelmi idő és megoldás azok számára, akiket arról értesít márciusban az egészségbiztosítás, hogyon1 a taj-számuk mögött ncs befizetés. Az év végéig rendezhetik jogviszonyukat a tb-vel.

Budai Rózsa

A taj-szám-nyilvántartás és a befizetési nyilvántartás egyeztetése folyik most a megyei egészségbiztosítási pénztáraknál. Friss (2007-es) számokhoz még nem juthattunk, a Központi Statisztikai Hivatal szombathelyi kirendeltségétől nyert adatok alapján az egy évvel ezelőtti (2006 januári) állapotokat fogadtuk el iránymutatónak. Eszerint Vas megyében 10 százalék alatti a nem fizetők aránya. Nagyon érdekes, hogyan tevődik össze a befizetői kör. A megyében 242 ezer taj-kártya van pénzügyileg is rendben. Közülük 92 ezernél alig többnek a tulajdonosa áll alkalmazásban, vagy jut jövedelemhez egyéni vállalkozóként, a többség után az állam fizeti be a biztosítási díjat. Az országos arányok hasonlóak: 3,5 millióan munkavállalóként, egyéni vállalkozóként fizetnek biztosítást, 5,5 millió ember után az állam a befizető. A nem fizetők aránya 1-1,2 millió.

Bizonytalan a főiskolások megyei adata. Ki a vasi, ki az, aki csak itt tanul, illetve, a vasiak hány megyében egyetemi hallgatók? Bejelentette-e az új diákokat, kijelentette-e a végzetteket a felsőoktatási intézmény? Ez is kiderül a hónap végére.

Nincs ok riadalomra, mondja az értesítésekkel kapcsolatban dr. Szép Flórián, a megyei egészségbiztosítási pénztár igazgatója. Van idő és mód a jogviszony rendezésére. Bár lesznek nagyon kellemetlen helyzetek is. Sokan most fognak szembesülni a ténnyel, hogy munkaadójuk nem fizet utánuk tb-t. Vagy megegyeznek, vagy a feketén foglalkoztatott személy fizet saját maga után. Úgy, mintha regisztrálásból törölt munkanélküli lenne: a minimálbér kilenc százalékának havonkénti befizetésével ki lehet alakítani a biztosítási jogviszonyt, igénybe lehet venni az ingyenes egészségügyi szolgáltatásokat.

2008 január elsejétől fordul élesre a helyzet. Biztosítás nélkül maradhatnak az állástalan pályakezdők, a tartósan munkanélküliek, és azok a szegények, akik a minimálbér 9 százalékát sem tudják befizetni. Bár a januári jogszabályok még nem készültek el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!