Miért rövid a porszívózsinór?

Meg kellene alapítani a szombathelyi panaszkórust. Panaszkórust? Azt meg minek. Van belőle úgyis elég. Az embernek néha az a benyomása, hogy egy nagy ...

Ölbei Lívia

Tellervo Kalleinen és Oliver Kochta-Kalleinen, egy finn művészházaspár indította el hódító útjára a panaszkórus-mozgalmat, amelyhez a világ több nagyvárosa után most már Budapest is csatlakozott, sőt, a budapesti kórusnak állítólag máris több tagja van, mint a kb. kilencven fős helsinkinek. A finn panaszkórus-alapítók hipotézise szerint a megzenésített, iróniával nyakon öntött panaszok gyakorlatilag megsemmisülnek, az ember egy kiadós panaszkidalolás után megkönnyebbül, arról nem beszélve, hogy amíg énekel, kellemes társaságban merülhet el. A slágergyárosok persze régóta jól ismerik a kidalolás-megkönnyebbülés szép mechanizmusát, igaz, bizonyos előítéletek miatt tabuként kezelik például az örökösen kukkoló szomszéd, a miért rövid mindig a porszívózsinór és a sztrájkoló lift problémáját, viszont minden képességüket a szeretlek én, jöjj vissza hozzám, a hol van az a nyár, hol van az a szerelem, drágám, illetve az ülök a szobámban búsan, egyedül típusú marcangoló problémák minél alaposabb és tökéletesebb feltérképezésére koncentrálják.

Igaz, a szerelem témakörét a helsinki kórus minta-panaszdala sem tudja kikerülni - a lakonikus megállapítás szerint a szerelem pedig nem tart örökké-, de azért talál húsbavágóbb és bosszantóbb mindennapi gondokat is. A fent említett nem mozduló lift - plusz a pont akkor leszakadó táskafül - és kukkoló szomszéd mellett a dal megállapítja, hogy kicsi a lakásom, mégis minden pénzem fölemészti, az emberek csak SMS-fórumokon foglalnak állást, a mozgólépcsőn bezzeg nem tudják az idióták, hova kell állni, az öreg erdőket kivágják és vécépapírt csinálnak belőlük, még sincs sose papír a vécékben, a szép pólók kifakulnak a mosásban, a rondák viszont sosem, a nők még mindig kevesebbet keresnek, mint a férfiak, az elődeink választhattak volna naposabb helyet , satöbbi.

Mozgólépcsőből viszonylag kevés van Szombathelyen, a többi nagyjából stimmel. És akkor jöhet a többi. Miért mindig ott hepehupás az úttest, amerre mennünk keeeell, és miért olyan soook a szemééét mindenfelééé, és miért vizezik a kólát (tiszteleeet persze a kivételnek). És főleg miért rövid mindig itt is az a hülye porszívózsinór.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!