Nora először nem volt ott

Szombathely - A Leopold Bloom Alapítvány univerzális bolyongásának idei célpontja Milánó. A Bloomsday-ről van szó: vagyis a célszemély nem az író Joyce, hanem a regényhős Virág Lipót.

Ölbei Lívia

A 90-es évek elején Szombathely is rájött (rájöhetett): ha Joyce volt olyan szíves, és innen származtatta el Leopold Bloomot, akkor éppen ideje bekapcsolódni a kultusz továbbépítésébe. Mondhatni Bloom megérkezett. De ez sem ilyen egyszerű. (Nem is lenne Joyce-hoz méltó, rá jellemző a történet, ha a virágzásnak induló kultuszt nem érték volna - politikai - támadások. Pl. azért, mert micsoda szentségtörés Bloomsday-t ünnepelni a Nagy Imre-temetés évfordulóján. Pedig a mélyben a kétféle történet nagyon is összecseng, összefér.) A szombathelyi Bloom-kultusz - Joyce-kultusz - meghonosításában nagy szerepe volt a nemzetközi Bloom-mappákat szerkesztő, a Bloom Alapítványt létrehozó Székely Ákosnak, akivel a Fő téri, falból kilépő Joyce-szobornál találkozunk, aztán mégis egy kicsit távolabb ülünk le beszélgetni. Előbb bolyongunk kicsit. A Bloom Alapítvány különítménye - Székely Ákos, Szkárosi Endre, Tóth Gábor stb. - 2005-ben döntött úgy, hogy el- indul: a Bloom (Blum) család sem megérkezett Szombathelyre - éppen hogy útra kelt ebből a városból. Virág Lipót nagyapjától értesül a család költözéseiről, így rekonst- ruálható az útvonal, egészen Londonig és Dublinig. (Itt érdemes utánanézni bizonyos kalapvásárlásnak és a sisakvirág hatásainak. A forrás az Ulysses.)

Bloom-ék 2005-ben Szombathelyről Budapestre utaztak, az A38 hajón ünnepelték a Bloomsday-t. 2006-ban Bécs és a Collegium Hungaricum következett, mások mellett - az emigráns létezést jól ismerő - Bujdosó Alpár csatlakozásával. Az idén június 16-án - elsősorban Szkárosi Endre közreműködésével, a Római Magyar Akadémia és a milánói Alla Casa della Poesia támogatásával - Milánó az univerzális bolyongás úti célja. Illetve - nem június 16-án. Székely Ákos öniróniával jegyzi meg, hogy miközben éppen ő volt az, aki körömszakadtáig tiltakozott a lényegileg (Ulysses-ileg ) egynapos Bloomsday bővítése ellen, most kénytelen volt engedni a tizenhatból. A milánói költészet háza 14-én tudja fogadni az utazókat, úgyhogy ki kellett találni az időpontváltozás okát-misztikumát. Ezért kapta az idei Bloom-mappa a Kényszerleszállás címet.

Vagy ki tudja, milyen titkos összefüggések léteznek még: 1904. június 16-a Nora Barnacle és James Joyce első találkájának napja. De volt már korábban egy megbeszélt randevújuk, ahova Nora nem ment el - miért ne játszhatnánk azt, hogy pont június 14-én. (Ráadásul a milánói időeltolódásnak köszönhetően a Bloom-különítményt Szombathelyen érheti az idei Bloomsday.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!