A kövek üzenete

Szombathely - Nézzünk körül: mediterrán életérzést közvetít-e a Szombathelyi Képtár legújabb kiállítása, amelyet tengerparton gyűjtött kövekből, lyukas kavicsokból rendezett a dél-olaszországi származású Rocco Turi.

Merklin Tímea

A falra hullámokban felrakott képek a tengert idézik, a terekben könnyednek tűnő kavicsfüggönyök, a padlószőnyegen kőrakások a gyűjtögető ember keze nyomán. A szemlélődés azonban mégsem teljesen üdítő élmény, a játékosnak látszó alkotásoknak komoly, itt-ott komor mondandója van. Mint egy százötven elemből álló hatalmas puzzle; Rocco Turi azt mondja: pont úgy illenek össze, ahogy az ember megpróbálja összerakosgatni magában a saját életének elemeit, hogy összeálljon belőlük valami egész. Ezt folyton újra kell gondolni. Az ember és a természet találkozásáról is szó van; egészséges alázat kell annak belátásához, hogy a kettő közül ki az úr - nyilvánvalóan az, aki a nagyobb erőt képviseli. A vasoxidáció következtében kilyukadt kövek a természet erejét demonstrálják, a kerámiák az emlékezet archívumának esztétikai fejlődését.

- Az emberiség hajlamos olyan környezetet teremteni magának, ami negatív változásokat, pusztulást hordoz magában. Ezen a kiállításon a pusztulás ugyanúgy jelen van, mint az élet - mondta dr. Gálig Zoltán képtárigazgató a megnyitón.

A kiállítás a kő időben, térben megtett útját ábrázolja, de nemcsak történelmi tényeket idéz, hanem a modernkori devianciára és a bűnözésre is utal. A lenge kavics-piramisban a gyermek Tutenkámon fáraó sírja, a fején kőrakással. Ez utalás arra, hogy a legújabb kutatások szerint úgy halt meg, hogy kővel zúzták be a fejét. Egy másik nagy installáció egy a közelmúltban történt autóbaleset mementója: három fiatal nő halt meg a kocsiban, mert fiatalok köveket hajigáltak egy hídról az autósztrádára. Hátul egy kövekből rakott őslény, egy szárnyas skorpió lapul a sarokban fenyegetően, ez a magunkkal hordozott bűn szimbóluma. A New York-i ikertornyok is megjelennek a kiállításon, itt megerősítve, feltöltve kaviccsal, a tornyok között ártatlannak látszó, felfújható, műanyag repülővel. Nem kifejezetten tengerparti fíling a homokóra-szerű alkotás sem, gyilkos kövek zuhannak át a téren, ahogy a meteoritok az univerzumban, becsapódnak, és megváltoztatják a bolygók életét. A kiállítótérben videofilm mutatja Rocco Turit, amint kavicsokat, lyukas köveket gyűjt a tengerparton. Már-már romantikus a képsor, ő pedig elmondja: sokszor kockáztatta az életét gyűjtés közben, a feltámadó tengerrel dacolva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!