Hogy lesz ebből évkezdet?

Megyei kitekintő - Másfél héttel az iskolakezdés előtt a Kincsesház Alpítvány elnöke bejelentette, hogy több speciális nevelésű iskolájukat be kellett zárni. Mintegy száz millió forintra rúg a köztartozásuk. Megyénkben ők működtetnék az egervölgyi, a hegyfalui és a káldi iskolát. Vasban egyelőre nincs működési engedélyük.

Simon Erzsébet

Pénteken derül ki, hogy megkapja-e a működési engedélyt Vasban a Kincsesház Alapítvány, amely e tanévtől három iskola fenntartója lenne a megyében. Egervölgyön, Hegyfalun és Káldon erős az elhatározás, hogy a jövőben alapítványi formában működtetik tovább a községi általános iskolát, különösen, hogy az önkormányzatoknak nincsenek elegendő forrásaik oktatási célokra. 

A felsorolt falvaknak, mint iskolafenntartóknak ugyanis a törvényi változások következtében finanszírozási gondokkal kellett szembesülnie. A költségek csökkentése érdekében alternatív megoldások után néztek: alapítványi működtetésbe adták az általános iskoláikat, Hegyfalun az óvodát is.

Az alapítvány tíz évre szóló közoktatási szerződéseket kötött a helyhatóságokkal, ennyi időre garantálva az iskolafenntartást, s az ingyenes oktatást.

A felmerült problémák dacára megyénk falvainak elöljárói azt nyilatkozták lapunknak, hogy a testületeik bíznak az alapítványban, s rájuk bízzák az iskoláik működtetését. A Kincsesház Alapítvány elnökét lapzártánkig nem sikerült elérnünk. 

Részletek itt találnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!