Kimenni a házból

Szombathely - A Gyermekek Háza is betagozódott az öt intézmény összevonásával létrehozott Agora Kulturális és Turisztikai Központba. Az új helyzetről Kiss Andreával beszélgettünk.

Merklin Tímea

- Mit jelent ez a napi munka szempontjából?

- A helyzetünk specifikus, hiszen egyelőre minden tevékenységi kör, munkaköri leírás marad a régiben. Csak ezentúl más feladatokkal is szeretnének minket megbízni: például a nagyrendezvényeknek lesznek majd kísérő gyermekprogramjai. Kérdés, hogy milyen erőket, energiákat tudunk majd megmozgatni ugyanazzal a létszámmal. A programjaink hosszú távon szelektálódnak majd. Amire van igény, az nyilván marad, hiszen bevételt hoz, ami nem, az nem folytatódik.

- Az Agora elképzelése szerint a Gyermekek Háza nyit a város felé . Ez hogyan valósulhat meg?

- A kimenni a házból a játszóterekre elképzelés nagyon szép, de nem tudom, mennyi jut majd arra, hogy csináljuk, hiszen a játszóterek szélére nem lehet odaállni, hogy belépőt szedjünk. Kell lenni egy szakmai ötletbörzének az Agorán belül, hogy ezeket megbeszéljük. Az elmúlt hónapok arról szóltak, hogy begyakoroljuk az együttműködést. Nem szakmailag, hanem az adminisztratív ügymenetet. Hiszen a közelmúltban is köttettek szerződések, voltak kifizetések, vásárlások. Ezekről most majd nem én döntök, ezután kell hozzá felsőbb vezetői aláírás. Ez a korábbiakhoz képest lassítja a dolgokat. Egyelőre tanuljuk a működést, hogy miként alakul az intézmény - alintézmény viszony.

- Milyen előnyök származnak abból, hogy a Gyermekek Háza az Agora Kulturális és Turisztikai központ része lett?

- Az a gyakorlat, hogy ha valaki beledolgozódik egy szakterületbe, csak kis változtatásokat tesz. Most át kell majd gondolni, hogy mik azok az újítások, amiket be tudunk vezetni. Az új helyzet elindítja a fantáziánkat. De előny az is, hogy egy olyan működéséért küzdő kis intézmény előtt, amilyenek mi voltunk, most ajtók nyílnak, merhetünk nagyot álmodni. Például: szerettük volna meghívni a Baltazár Színházat az egészséghetünkre, de a 120 férfőhelyes Gyermekek Házában biztos ráfizetéses lett volna. A Baltazár Színház eljön, de a társintézményünkben, a sportházban lép fel, ahol kétszer annyi nézőt le lehet ültetni, így rentábilis lehet az előadás.

- Mi változik 2008-tól?

- Még nem tudom, hogy alintézményi vagy programfinanszírozás lesz. Épületfenntartók vagyunk, ugyanakkor képviselni kell a szakmát egy színes programkínálattal.

A Baltazár színház eljön az egészséghétre, de a sportházban fog fellépni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!