Séi cukrászügy: fordulat a nyomozásban

Szombathely - Több mint egy évvel a 418 ember megbetegedésével és hat halálesettel járó séi szalmonellás ételfertőzés után a rendőrség hétfőn gyanúsítottként hallgatta ki a cukrászat vezetőjét.

Angyal László

Tavaly augusztus 20-án délután két órától kezdve egyre több szalmonella fertőzéses megbetegedést diagnosztizáltak Szombathelyen. A következő napokban a tömeges ételfertőzés során 418 személy betegedett meg- többségük idős személy- akik közül később hatan életüket vesztették. 

Az egyértelmű volt, hogy a cukrászatban előállított diós kocka, illetve a széleinek felhasználásával gyártott másik két sütemény okozta a fertőzést, mivel az édességekből és az elhunyt személyekből származó mintából ugyanaz a kórokozó, a szalmonella egyik típusa tenyészett ki. Az viszont a vizsgálat során nem tudták megállapítani, hogy a diós kocka hogyan fertőződött szalmonellával.

A nyomozás közben beszerzett igazságügyi közegészségtani-járványtani szakértői vélemény alapján a vizsgálat megállapította, hogy a cukrászatban nem tartották be maradéktalanul az étkeztetéssel kapcsolatos közegészségügyi előírásokat, a vendéglátás és közétkeztetés keretében történő élelmiszer előállításra- és forgalmazásra és az élelmiszerhigiéniára vonatkozó rendeleteket. Továbbá az üzemre vonatkozó és kötelezően alkalmazandó HACCP előírásait sem tartották be. A beszerzett adatokból kiderült, hogy a cukrászatban előállított sütemények okozták a szalmonella fertőzést. Az orvos szakértő szerint ok-okozati összefüggést állapítható meg a fertőzés, a megbetegedések és a halálesetek között. Mindezek alapján a cukrászat vezetőjét több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség.

Itt megtudhatják, hogy várhatóan mikor zárul le véglegesen a nyomozás, és az is kiderül, hogy tette-e vallomást a Balikó cukrászat vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!