Titkolt ufó és gyilkos gömbvillám

Mi volt az a pulzáló fény és korong alakú objektum Pápa fölött, ami miatt Kositzky Attila nyugalmazott altábornagyról sokan a mai napig azt hiszik, hogy felsőbb katonai utasításra eltitkol egy UFO-val való incidenst? Kinyílnak a Veszprém megyei X-akták

PLT

A források szerint Európában Magyarország nincs az élbolyban az ufóészlelések között. Veszprém megyében az elmúlt majd száz évben főként a Balaton, Várpalota, Pápa és Veszprém fölött tűntek fel azonosítatlan repülő tárgyak, fénycsóvák, jelenségek. A szegedi Sós Tibor, aki nyolc évig volt a Magyar Ufószövetség elnöke, lapunknak elmondta, az elmúlt húsz évben mintegy 100 olyan esetről (fényjelenségről, eltérítésről, találkozásról, repülő objektumokról) tudnak, amely bizonyíthatóan arra utal, hogy a földönkívüliek itt vannak körülöttünk.
Sós Tibor két évtized alatt 200 magyarországi helyszínen járt, szemtanúkkal beszélgetett, filmre rögzítette az észleléseket. Mintegy 300 órányi anyaga van már, ezek nagy részét feltette az internetre. Mint mondta, az már rég nem kérdés, hogy vannak -e ufók, az ő munkája közben előkerült anyagok is azt bizonyítják, hogy csak a jéghegy csúcsát látjuk. Igaz, nem mindenki így gondolja ezt. Sok szkeptikus azt mondja, meg kell csak kérdezni a légierőt, mit válaszolnak ők a sok ufóészlelésre. Megkerestük hát a legilletékesebb személyt.

Bár már egy ideje nyugdíjas, s távol van a repüléstől, az ufóhívők, a témával kapcsolatos esetek kutatói a mai napig nem hiszik el neki, hogy az ő álláspontja szerint Magyarország légtere fölött 1959 és 2003 között nem történt semmi olyan földönkívüli-jelenlétre utaló eset, amire ne lenne fizikai magyarázat. Most is többen meg vannak győződve arról, hogy eltitkolja az ufókkal kapcsolatos katonai információkat, sőt azt is, hogy maga is találkozott azonosítatlan repülő tárggyal.

A Balatonfüreden élő Kositzky Attila nyugalmazott altábornagy 43 évet töltött el repüléssel. Minden olyan létező fontos, magas rangú beosztásban dolgozott a légierőnél, amely után ő bátran kijelentette, a témában nincs olyan eset, amit elhallgatott volna a katonai vezetés. A nyugállományú altábornagy azóta áll az ufóhívők kételkedésének kereszttüzében, amióta elterjedt róla, hogy a Pápa fölött 1989. november 24-én megjelent - többek által szabad szemmel is észlelt - ufót neki kellett azonosítania és elfognia MiG 21-es vadászgépével, s ezt felsőbb utasításra soha nem ismerte be.

A hírek szerint 1989. november 24-én egy pápai meteorológus a Göncölszekérnél erős fényjelenségre figyelt fel. Láttak ilyet Pécs és Ausztria felett, sőt Békés megyében is. A fényes objektum később szétvált, és négy önálló fényegységgé változott. A meteorológus, amikor kiment cigarettázni, két kondenzcsíkot maga után húzó, nagy sebességgel mozgó gömbszerű objektumot látott néhány másodpercre. A különleges tárgyakat a meteorológiai radarok - köztük egy szentgotthárdi - is rögzítették. Később egy Pápán szolgálatot teljesítő katona is ismeretlen, nagy sebességgel mozgó korong alakú tárgyak észleléséről beszélt a sajtónak. Majd később pontosította nyilatkozatát, amely szerint konzultált egy csillagvizsgáló központtal, s a látottakra az a magyarázat, hogy kicsi anyagszemcsék felizzanak a föld légkörében, s azok okoznak ilyen jelenségeket. Az izzó szemcse hőmérséklete elérheti a háromezer fokot, kondenzcsíkot is húzhat maga után, és tűzszínű lehet. A szemcséket pedig bolygónk mágneses ereje szippantja be.

Amikor leültünk Kositzky Attilával erről beszélgetni, rögtön mondta, annak idején az újságírók sem hittek neki, pedig mindenre volt magyarázat és cáfolat. Akkor ezredparancsnokként szolgált Pápán, és több hőlégballon is volt egy ideig az égen. A ballonok esti leszállása után a pápai vadászpilóták az ő vezetésével esti és éjszakai repülési feladatot hajtottak végre. Mint mondta, egy hidegfront után olyan tiszta volt az ég, hogy az ritkaság, gyönyörűen ragyogtak a csillagok. Ilyen ideális látási viszonyokkal több évtizedes repülése alatt soha nem találkozott még. Zirc felett repült, és onnan látta Budapest fényeit, a kivilágított hidakat, a Ferihegyről le- és felszálló gépek fényeit, amelyek a kijelölt légi folyosókon repültek.

Amikor visszatért a bázisra, a repülésirányítója mondta, hogy látott az égen egy pulzáló fényt, de a radar szerint ott nincs semmi. Kositzky Attila megbeszélte kollégájával, hogy a következő elfogási feladat végrehajtásakor elrepül az adott helyre, kiengedi fényszóróit, és akkor így tisztázódhat a helyzet. Mint kiderült, egy csillag erős ragyogása tréfálta meg őket. Másnap viszont újságírók hada várta az ezredest, hogy mesélje el az ufókkal való incidenst, amit több meteorológiai radar is érzékelt. Kositzky Attila elmondta, mi történt, de nem hittek neki. A zsurnaliszták erősködtek, hogy mindenre kitaláltak egy magyarázatot a főnökeivel. Pedig az ezredes megválaszolta azt is, azért láthattak néhányan Zalaegerszeg felett öt nagy sebességű pontot a világűr felé tartani, mert akkor, abban a légtérben öt vadászgép repült füzérben, és amikor kikapcsolták az utánégetőjüket, akkor az fényforrásként jelent meg az égen. A meteorológiai radarok pedig egy katonai radar hullámaival való találkozás közben aktív zavarásba kerültek, és ezért történhettek félreérthető érzékelések a katonai repülésekkel összefüggésben.

Kositzky Attila 43 év repülés után sziklaszilárdan azt állítja, ő soha nem találkozott ufóval, és olyan égi jelenséggel sem, amire ne lenne fizikai vagy tudományos magyarázat. Hozzáfűzte azonban: nem tartja kizártnak, hogy valamilyen élet esetleg létezhet még a világegyetemben, mert ahogy megfogalmazta, nagy luxus lenne a világmindenségben, ha csak egyedül lennénk. Ám az élet keletkezéséről azt gondolja, hogy az idegenek vagy 3500 évvel előttünk, vagy ugyanennyi idővel mögöttünk vannak fejlettségben.

Nemere István, a népszerű író viszont úgy véli, ha az évszázadok óta rögzített ufóészleléseknek csak az egy százaléka igaz, már az is válasz minden kétkedőnek arra, hogy létezik-e földön kívüli civilizáció vagy sem. Neki a kommunizmus alatt akadtak problémái, letiltásai abból, hogy az ufókról írt, hiszen a tudományos szakemberek ezt akkor nem nézték jó szemmel, beszélni sem lehetett a földönkívüliekről. Volt, aki azt szorgalmazta, hogy Nemerét ezzel kapcsolatos nézetei és írásai miatt le kell csukni. Mint mondta, az 1950-es években a Szabad Európa Rádiót hallgatva értesült a furcsa észlelésekről, majd később, amikor Lengyelországban élt, akkor már szabadabban jutottak el hozzá az ufókkal kapcsolatos hírek, információk. Sok ilyen témájú könyvet írt azóta, és mosolyogva jegyezte meg, kicsit sérelmezi is, hogy ő még ennek tükrében egy ufót sem látott. Nemere István szerint sokféle ufó és földön kívüli lény létezhet.

Ő úgy gondolja: valószínűleg a repülő csészealjak hároméltűek, több változatuk is lehet. A lényekről pedig az a véleménye, lehet, hogy emberszerűek, lehet, csak célirányosan a Földre küldött robotok, nincs orruk, vagy elképzelhető, nem is azok, akikre mi várunk. Lehetnek folyadékszerűek, vagy akár hologramban is meg tudnak jelenni. A remek íróval arról is beszélgettünk, hogy az "X akták" között emlegetett paranormális jelenségek előfordulnak az életben, a titkosszolgálatok is rendszeresen kísérleteznek például a gondolatátvitellel, vagy azzal, hogy kilépjen az ember tudata a testből, és létrejöjjön a bilokáció. Még akkor is, ha ezt sem hiszik sokan el. Nemere István hozzátette: a gömbvillámról húsz évig itthon azt mondták, hogy nincs. Pedig van. A következő Veszprém megyei eset is ezt példázza.

A megyei múzeumigazgatóság a mai napig őrzi azt a megperzselt széket, amely egy titokzatos, misztikus, tragikus halálesetre emlékezteti őket. A történet 1992-re vezethető vissza, amikor is Praznovszky Mihály volt a múzeumigazgató. Őt és munkatársát, Törő Lászlót riasztották szilveszter éjszaka, hogy rejtélyes haláleset történt Felsőörsön, a múzeum műtárgyi központjánál. Az ott szolgálatot teljesítő éjjeliőr ugyanis a bódéjában szénné égett, kutyája pedig fékevesztve úgy őrjöngött kínjában, hogy le kellett lőni. Praznovszky Mihály elmesélte: szörnyű látvány fogadta a helyszínen, a nyugdíjas férfi teste elszenesedésig meg-égett, csak a lábai voltak épek térdig. Az őrházban tűznek, gyújtogatásnak a nyomát nem találták, semmi nem égett el, nem gyulladt meg, csak az idős ember székén találtak égési helyeket. A rendőrség a halál oka ismeretlen mondattal zárta le az ügyet. Többen úgy vélték, hogy gömbvillám ölte meg az őrt.
Amikor Tóth G. Péter, a Laczkó Dezső Múzeum muzeológusa megmutatta nekem raktárukban a máig őrzött széket, a témához kapcsolódva elmesélte: a népi folklórban ludvércekben, lidércfényben, sárkányokban, garabonciásokban való hiedelmek is bővelkednek olyan jelenségekkel, amelyekre misztikus magyarázatot adtak az emberek, pedig lehet, hogy általuk ismeretlen fizikai jelenségekről volt szó.

Ilyen volt az, amikor azt hitték, hogy ahol tűzcsóva jön ki a földből, ott kincs van elásva, pedig lehet, hogy csak a mocsárgázok gyulladtak meg. Ezzel a hiedelemmel még három éve is találkozott a fiatal muzeológus, amikor felhívta egy férfi, hogy neki Várpalota és Berhida környékén van telke, és egyik nap látta azt, hogy szomszéd területéről láng csapott fel a földből, és ott sok pénz lehet elásva. Az ismeretlent az érdekelte, ha ő átmegy a szomszédhoz és felkutatja a kincset, akkor az kié lesz. Tóth G. Péter elmondta, hogy minden, amit a föld rejt, az állam tulajdona.

Mindezek után képzeletben bezártam Veszprém megye X aktáit, és eszembe jutott az, hogy a riport szereplői szerint is a végső igazság odaát van. Mert azért az tényleg luxusnak számítana, ha egyedül lennénk az univerzumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!