Zawinul halott

A közönség augusztus elsején Veszprémben láthatta utoljára koncertezni Joe Zawinult, a bécsi születésű, többszörös Grammy-díjas amerikai művészt, a d ...

Peltzer Géza

A hetvenöt éves korában elhunyt dzessz-zenész nevéhez fűződik a szintetizátor meghonosítása a műfajban, valamint egy akkor még teljesen ismeretlen műfaj, a dzsessz-rock megteremtése. Számos, a dzsessz élvonalában meghatározó zenésszel dolgozott együtt, például Miles Davis több lemezén is ő billentyűzik. Zawinul 1970-ben alapította meg Weather Report együttesét, a fúziós zene úttörő és méltán világhírű csapatát, amellyel tizenhét albumot készített. A Mercy, Mercy és a Birdland című szerzeményeit a dzsessz remekművei közé sorolják.

Az utóbbi években a The Joe Zawinul Syndicattel járta a világot, egyik turnéja során adott emlékezetes koncertet Körmenden 2005 nyarán. A The Zawinul Syndicate zenéjében ötvöződnek az elektronikus effektek az afrikai népek zenéjével és hangzásával - a fajok és népcsoportok egyenjogúságát sugallva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!