A régi vidéki szobák emléke

Körmend - Sibinger Miklós fafaragó munkáiból nyílt kiállítás a városi kiállítóteremben. A tárlat az elmúlt három évtizedben készített alkotásokat mutatja be a nagyközönségnek.

Tóth Judit

Bebes István polgármester köszöntő szavaiban azt hangsúlyozta, hogy a kiállítóterembe lépve szüleink, nagyszüleink jutnak eszünkbe. Ez az állítás cáfolhatatlan, hiszen a faragott tükrök, háztartási eszközök, ládikák, padok és bútorok között az ember úgy érzi, hogy egy ízlésesen berendezett falusi házban nézelődik. Olyan helyen, ahol csend és nyugalom uralkodik. A faragott asztalon lévő sárga virágcsokor élettel telivé teszi az amúgy nesztelen termet, s talán arra figyelmeztet, hogy a népművészet él, s ezer szállal kötődik a maiakhoz, csak éppen megfeledkezünk róla néha. Elfelejtjük, hogy egykor az anyóka a kemence mellől figyelte a fiatal szerelmeseket, és szépen faragott, hatalmas támlájú ágyakban, dunyhák - vagy ahogy másfelé nevezik - dunnák között hajtották álomra fejüket az em- berek. Nem is beszélve az ágy végében elhelyezett tulipános ládáról, amiben a kelengyéjüket gyűjtötték a fiatal leányok. Egyszóval a kiállítást nézve valami olyasmi jut az ember eszébe, hogy igenis jó volna még hinni a fába faragott virágok és szívek varázsában.

Sibinger Miklós az elmúlt harminc évben készített munkáit mutatja be a Pannon Ősz keretében. A fafaragás alapjait édesapjától leste el, aztán később a Velemi Stúdióban finomította, bővítette tudását, és eközben több országos táborban is megfordult.

A kiállított tárgyakat egytől egyig horvátnádaljai házában őrzi az alkotó, köztéri munkáiról és díszes kapuiról pedig gyűjti a fotókat, amiket a tárlat is bemutat.

Sibinger Miklóst augusztusban a Népművészet Mestere címmel ismerték el. A díjra a körmendi önkormányzat, a kulturális központ és a Vas Megye Népművészetéért Egyesület javasolta.

A fafaragó kiállított munkái között tizennégy tükör látható, kisebbek-nagyobbak vegyesen. Ezekbe pillantva faliszekrényt, etetőszékeket, hintalovakat láthatunk. És egy ágyat, felette egy feszületet, ami különleges hangulatot ad a helynek. Régi vidéki szobákra emlékeztet, olyan időre, amikor még hite volt az embernek.

Sokan szeretik

és ismerik, a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes tagjai műsort adtak neki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!