Az egyetértés közgyűlése

Szombathely - Nem vita nélkül, de még a megyei kórház alapító okiratának szavazása is konszenzusos volt pénteken a megyei közgyűlésben. Közös politikai állásfoglalást is elfogadtak.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Kovács Ferenc, a többségi, Polgári Együttműködés frakció vezetője napirend előtt egy politikai állásfoglaláshoz kérte a megyei közgyűlés támogatását. A tervezet kimondja, hogy Győr a Bécs- Budapest tengely fejlesztésében érdekelt, földrajzi helyzeténél fogva nem lehet a Nagykanizsától Sopronig húzódó nyugat-dunántúli régió központja. Ennek a régiónak a jövője az észak-dél irányú közlekedési tengely kiépítésével és a többpólusú városszerkezettel képzelhető el. A megyei közgyűlés tiltakozik a kormány döntése ellen, és kéri a megye országgyűlési képviselőit, hogy módosíttassák az országos területfejlesztési koncepcióban a Győrre vonatkozó előterjesztést.
Patyi Elemér a Vas Megyei Önkormányzatokért Egyesület frakció nevében támogatta a nyilatkozatot, javasolta, hogy vegyék bele, a kormány az ilyen horderejű döntések előtt hallgassa meg a régióban élőket, a regionális szervezeteket. Az MSZP frakció nevében dr. Nemény András jelentette ki, hogy egyetértenek az álláfoglalással, a maguk eszközeivel mindent megtesznek azért, hogy a döntés megváltozzon. Szót kért dr. Ipkovich György, Szombathely polgármestere, bejelentette, hogy csütörtökön a városi közgyűlés hasonló szellemű nyilatkozatot szavazott meg. Hozzátette: a városoknak régiós szerepet kell vállalniuk, Szombathely például felkészült, alkalmas arra, hogy az informatika és az egészségügy régiós centruma legyen.
Folytatódott a konszenzusos szavazás a napirendi pontok tárgyalásakor. Nagy többséggel születtek meg a határozatok ezen a közgyűlésen. Az ârségi Nemzeti Park tevékenységéről szóló beszámolót 31 igennel, két tartózkodással fogadták el a képviselők. Dr. Markovics Tibor igazgató a Ság hegyi filmforgatással kapcsolatban kapott kérdéseket (Pajor Andrástól, Kovács Ferenctől). Védett természeti értékek nem sérülnek, a forgatás utáni helyreállításra nemcsak ígéret, kaució is van. A kráterhez vezető út megmarad, és később is megközelíthetővé teszi a helyszínt, nyugtatta meg az aggódókat az igazgató. A földért életjáradék programmal kapcsolatos kérdésre (Bolfán László tette fel) azt válaszolta: a nemzeti parkoknak csak ígéretük van arra, hogy kapnak majd területet a nemzeti földalaptól.
A Markusovszky kórház alapító okiratának módosítása rövid, de éles, indulatos vita után, végül is egyetértésben megtörtént. Törölték az okiratból "az intézeti gyógyszertár vállalkozásban működik" megfogalmazást. Januártól érvényes az új jogi helyzet. Ezzel a rendkívüli közgyűlés indokoltsága megszűnt, jelentette be az MSZP. €Fotó: VN archív

    2005. 10. 29.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!