Bayer Zsolt főzelékről, borról, tévéről

Kőszeg - Bayer Zsolt a vargányalevest főzelékkel eszi, és a habarásra esküszik a rántás ellenében. Régen sörözött és Hubertust ivott, ma viszont a magyar borok elköteleztettje. A publicista saját kőszegi vendéglőjében arról is mesélt kolléganőnknek, hogy miért igazolt át a Hír TV-ből Széles Gábor médiaholdingjába.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

- Ez igen. Legalább valamit  jól csináltam - mondja Bayer Zsolt a kőszegi Kulacs étterem falára kiakasztott prágai fotóit nézegetve. 

Az író- publicista egy ideje a vendéglős szereppel ismerkedik: egy budapesti, egy kőszegi és egy szombathelyi magánszeméllyel közösen vásárolták meg és alakították át a Kulacs éttermet, amelynek a nevével (is) fémjelzett étlapja ugyan még a régi, ám a fejében már összeállt a kép, mit is szeretne. Legelébb is egy pohár szomjoltót, méghozzá "A ház borából", ami természetesen helyi: a szőlő- és bortermelők szövetkezetének kékfrankosa. 

És ha itt van, a vargányalevest se hagyja ki soha, főleg, hogy a káposztával bolondított változatát Kőszegen kóstolta először. Bayer Zsolt villányi borász  barátjával, Tiffán Zsolttal közös  irodalmi borkóstolóra érkezett Kőszegre. Előtte azért elárulja, hogy  a hetvenes-nyolcvanas években ő is többnyire sört és Hubertust kortyolgatott. Aztán 35 évesen kézbe vette Hamvas Béla A bor filozófiája című könyvét. Ez jelentette a nagy találkozást. Amihez persze jócskán hozzátettek az időközben megismert és baráttá lett neves hazai borászok: a szekszárdi Vesztergombi Csaba, a villányi Tiffán Zsolt és a balatonboglári Légli Ottó. 

Tőlük tudta meg azt is, hogy akkoriban, amikor Magyarországon a félédes debrői hárslevelű jelentette a bort, a régi családi pincészetek titkos trezorjai igazi csodákat őriztek. Amióta ismeri a borászokat, minden pohár bor mögé odaképzeli az embert, a tájat, a pincét, mondja. Meséli, hogy szőlőskislaki birtokán ő is tervezgeti a telepítést, ám nagyra törő álmai nincsenek. 

Szeretne egy régi téglákat rejtő pincét, benne saját, tisztességes, iható borokkal. Ahol végre a borász  barátaitól kapott kincsek is méltó helyre kerülhetnének. Köztük az az ötliteres, Grand Selectiont rejtő palack is, amit negyvenedik születésnapjára kapott Tiffán Zsolttól, és amit az első unokája születésekor szeretne felbontani.

A vargányaleves után érkezik a parajfőzelék burgonyával és főtt marhahússal. Az amúgy hétköznapi ételnek nagy jelentősége van: Bayer Zsolt ugyanis fájlalja, hogy a főzelékek kikoptak a hazai éttermek étlapjáról. 

Cikkünk folytatását itt találják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!