Bolhapiac, ahova minden szombathelyi jár

Oberwart (Felsőőr) - Ereklyevadászok, kacatmániások kedvelt célpontja az oberwarti bolhapiac, ahonnan senki sem távozhat üres csomagtartóval. Bloggerünk szombaton a Flohmarkton járt, és majdnem megtalálta a Szputnyik-1-et.

Vas Népe

Minden hónap első szombatján sógoréknál bolhászkodhatunk, nem is kell messzire menni, csak ide Oberwartba, alig 40 kilométerre Szombathelytől. Hétvégén felfedezőtúrára indultam, hogy kiderítsem mitől felkapottabb az osztrák Flohmarkt a mi helyi bolhapiacunknál.

Nyolc óra előtt érkeztem valamelyest a „Messezentrum”-ba (a város szélén található a stadion mellett, ekkor már tömött parkolókat találtam, több száz autóval és cseppet sem lepődtem meg azon, hogy osztrák rendszámot alig-alig láttam.

Hamar bementem a csarnokba (vagy ahogy ott mondják, a „hálléba”) és faggatni kezdtem az első kofát, aki valamennyire tudott magyarul. Fantasztikus tanácsokat kaptam, miszerint érdemes korán jönni, mert akkor még értékes kincsekre bukkanhatunk a standokon, leleményes testvéreink hatalmas fehér kisbuszokkal érkezve már az árusok kipakolásakor bepakolnak, elviszik az értékes, antik darabokat. De nem kell csüggedni, így is akad minden, ami szem-szájnak ingere, jó ha kicsit megtömködjük zsebeinket euróval és üres csomagtartóval érkezünk, szinte mindig akad valami, amit szívesen hazavinnénk.

VÁLTOZÁS: Hónapok óta már csak az udvaron pakolják ki eladandó dolgaikat az árusok, a csarnokokba manapság nem terjed be a piac. Az aktuális időpontokról ide kattintva tájékozódhat.

Sokan szombati programként ütemezik a piacozást és csak sétálgatnak, van aki csak a sültkolbászért és a feelingért jön, persze akad olyan is, aki azért, hogy cikket írjon belőle:-)

A sétálós-kolbászevős túra nyugodtan szervezhető kilenc óra utánra is, a kolbász és a hamarosan beköszöntő forralt boros szezon mindenkit megvár, viszont az elszánt műszaki-cikkvadászok és a régiségkereskedők jobban teszik, ha már a kakast megelőzve öt-hat-hét óra körül ott kukorékolnak. Nyolc órakor már akkora tömeg volt, hogy elengedtem magam és vitt az ár csarnokról-csarnokra és végül a parkolóba is. 

Végigvizslattam a minibazárokat, hol illedelmesen, hol lökdösődve, de sikerült végigjárnom centiről-centire a kínálatot. Most az lenne a természetes, ha beszámolnék, hogy mi-mindenhez juthatunk hozzá, ha már kiautóztunk, de inkább azt sorolnám fel, hogy mi az amit nem lehet beszerezni:

Igen jól értik, szerintem kisebb-nagyobb utánajárás után még a Szputnyik-1 is előkerülne valamelyik pult alól, itt tényleg minden van. A bundesliga-sérós hanglemezektől elkezdve a mosdókagylón át a legkülönfélébb műszaki cuccokig mindent felvonultatnak azon a sok-száz négyzetméteren, rengeteg értékes és értéktelen tárgyra bukkanhatunk.

A legtöbb eladó szinte mindent kicipel a piacra otthonról, akadt már itt baltagyűjtemény, festmény, de még ritkaságszámba menő kézzel rajzolt Budapest térképet is láthatunk, ha épp nem a mobiltelefonokkal teleszórt ládákban kotorászunk.

Igyekeztem leltárt készíteni, mégis mire számítsunk?

Sportfelszerelések: jelenleg a síelés a legaktuálisabb, így igencsak nagy a lécrepertoár, de crossmotoros felszerelések és biciklik is akadtak szépszerivel.

Hangszerek: gitártól a tangóharmonikán át a hegedűig minden. Helyes kis szimfonikus-zenekart hozhatunk itt össze, vagy egy komplett rezesbandát is, ha úgy tartja kedvünk.

Régiségek: minden ami régi, bélyegek, képregények, festmények, bútorok, újságok, poharak, öngyújtók, gramofonok, rádiók, tévék, játékok stb-stb

Játékok: Kinder-figura gyűjtemények, plüssök, lego, matchbox, puzzle, Rubik-kocka, fából vaskarika, és minden olyan dolog, amit majd felkap a gyermek, ha magunkkal visszük és édesded szemekkel kérleli a szülőket: „Lécci-lécci! Anyuci ezt vegyük meg!”

Műszaki-cikkek: számítógép, playstation, és mindenféle tévés és kézi konzolgépek ill. a hozzájuk való rengeteg fajta játék, öreg-laptop, music-center, lemezjátszó, orsós-magnó, mobiltelefonok ömlesztve, tévék, videók, mp3-lejátszók, fúrógépek, légkalapács, aggregátor, sövény-nyíró, fűnyíró, erősítők, autós-magnók, stb-stb

Egyebek: minden olyan dolog, ami valakinek még kellhet, konyhai eszközök, díszek, rendszámtábla-gyűjtemény, autókerekek, kipufogók, légycsapó, szamuráj-kard, mosdó, WC, bútorok, szekrények, ruhák, stb-stb

Nagyjából két óra alatt végigjárva levontam a konzekvenciát a Flohmarkt népszerűségét illetően. 

Miben is rejlik tehát:

A méretében, hatalmas területen nyújtózkodik, sétaprogramnak is kiválóan alkalmas.

A kínálatában, hisz sok érdekes és értékes tárgyra bukkanhat mindenki, érdeklődésének megfelelően.

Az áraiban, nagyon barátságos és nehezen, de alkuképes árakat találhatunk, nem hiába jár ide olyan sok ungarische leute.

Remek program szombatra, remek kutatási-hely ereklyevadászoknak, remek lelőhely kacatmániásoknak, ’70-es, ’80-as és minden idők legismertebb és legismeretlenebb előadóit hallgatóknak a Mekkája. És alig félórára van Szombathelytől
 
Garai Antal ’Atom’


Szerzőnk képgalériáját ide klikkelve tekintheti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!