Busztragédia: voltak szombathelyi utasok is (összefoglaló)

Graz, Budapest - Hétfőn hajnalban felborult egy Milánóból hazafelé tartó, futballszurkolókat szállító turistabusz az ausztriai A2-es autópályán, Stájerországban. Hárman meghaltak, négyen súlyosan megsérültek. A buszon 42-en utaztak, 17-en úszták meg sértetlenül. Szombathelyi és körmendi utasokkal is találkoztunk, az autópálya-felügyelőség szerint a sofőr elővigyázatlan volt.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Elővigyázatlan, figyelmetlen sofőr

A busz hajnali háromkor Graz közelében, Modriachnál egy alagút bejáratánál eddig ismeretlen okból letért a déli autópályáról. Nekiütközött a betonkorlátnak, majd a töltésen végigcsúszva az árokba borult. 

A járműben ülők túlnyomó többségét álmában érte az ütközés. Az egyik túlélő úgy emlékezett, hogy dvd-t néztek, majd álomba szenderültek, ő arra ébredt, hogy homokkal van tele a szája, és a ruhája véres, a keze sajog.

A mentők tizenöt esetkocsival és négy rohamkocsival érkeztek a helyszínre, a műszaki mentésben a tűzoltók is segítettek. A sérülteket a voitsbergi, deutschlandsbergi és grazi kórházakba vitték. 

Az osztrák autópálya-rendőrség munkatársa szerint a magyar autóbusz balesetét nem az útviszonyok, hanem valószínűleg a negyvennyolc éves sofőr figyelmetlensége okozta. Manfred Schein az InfoRádióban közölte: a sofőr a kihallgatás során elmondta, egy pillanatra nem figyelt a vezetésre, és ekkor történt a baleset. 

Oldalra nézett a másik sofőrre, és amikor visszanézett, már nekiment a beton terelőkorlátnak, majd felborult, és az út jobb oldalán állt meg - tette hozzá Manfred Schein.

A hatóságok féknyomot nem találtak - műszaki problémát sem észleltek - , így már korábban is arra következtettek, hogy a sofőr, aki megúszta könnyebb sérülésekkel, elaludhatott a volánnál. Az illetékes unterwaldi autópálya-felügyelet szóvivője az MTI bécsi irodájának kora délután - még a sofőr kihallgatása előtt - azt nyilatkozta, hogy az autóbusz-vezető elővigyázatlansága okozhatta a tragédiát.

Elmondta, hogy a vizsgálatok alapján jutottak erre a megállapításra. 

Három halott, négy súlyos sérült


A gépjárművön 42-en utaztak, három ember - két nő és egy férfi - életét vesztette, négy további utas súlyosan, de nem életveszélyesen, 21 pedig könnyebben megsérült. 

A Híradó tudósítója arról tájékoztatott, hogy az egyik sérült, egy hölgy felkarját amputálni kellett. Egy másik súlyos sérültnek a gerince törött el, ő megbénult. A súlyos sérültek között van medencecsonttörött, és arcplasztikára szoruló beteg is. Mindannyiukat a grazi baleseti ügyeleten ápolják. 

A helyszínre érkezett időközben Németh Krisztina, bécsi magyar főkonzul is, ő a sérültek állapotáról tájékozódik, és minden segítséget megad a bajba jutott magyaroknak. 

Futball a Coolturával - vasi szurkolókkal is

A buszon fiatal futballszurkolók utaztak, akik Milánóból jöttek haza a vasárnap esti Milan-Roma labdarúgó mérkőzés megtekintése után. A Cooltura Utazási Iroda Kft. két busza egyébként a Budapest-Székesfehérvár-Veszprém-Körmend útirányon át haladt olaszországi úticélja felé.Mivel nem volt utaslista, délutánig nem tudták pontosan kik utaztak a járművön. Bonyolította a helyzetet, erősítette meg Szelestey Lajos külügyi szóvivő délelőtt, hogy az utazást szervező cég két buszt indított, és az utasok cserélgették a helyeiket. Az áldozatok és a sérültek azonosításához egyenként kellett végigkérdezni a kórházban ápoltakat és a szerencsésebb túlélőket. 

Délutánra a két halott lány személyazonosságát sikerült megállapítani - a hatóságok ezt egyelőre nem közölték a sajtó képviselőivel -, úgy tudjuk, egyikük 28 éves.

A túrát a budapesti székhelyű Cooltura Utazási Iroda szervezte.

A cég hétfőn reggel hét órakor útnak indított egy autóbuszt Budapestről, hogy hazahozza az Ausztriában balesetet szenvedett jármű könnyű sérültjeit, tudta meg a Független Hírügynökség a Cooltura utazási Iroda egyik tulajdonosától, aki azt is elmondta, húsztól az ötven évesig szinte minden korosztály képviseltette magát a buszon. 

Úgy tudjuk, azok között, akik nem sérültek meg, voltak szombathelyi és körmendi utasok is, de egyikük sem akart nyilatkozni. A buszon rajtuk kívül zömében budapesti, győri és kecskeméti személyek tartózkodtak.

Pszichológusok próbálnak segíteni

Az osztrák és a magyar katasztrófavédelem szervezésében délután indultak haza autóbusszal azok a magyarok, akik nem sérültek meg, illetve csak könnyebb sérüléseket szenvedtek. A könnyebben sérülteket mentővel vitték a környező kórházakból az unterwaldi autópálya-felügyelőség épületébe, ahová korábban azokat irányították, akik épségben átvészelték a tragédiát. Összesen mintegy harmincan folytathatták útjukat hazafelé a Cooltura Utazási Iroda helyszínre küldött autóbuszával.

Babák László ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Személyzeti és Oktatási Főosztályának vezetője a távirati iroda érdeklődésére elmondta: a sérülteket visszaszállító autóbusz három órára érkezett Rábafüzesre. Az osztrák pszichológusok a határig kísérték a baleset túlélőit, a határon három magyar pszichológus várta a buszt. Ők Budapest felé, a buszon nyújtanak lelki vigaszt a túlélőknek. Kedden hajnalban indul Grazba egy pszichológusokból álló kríziscsapat, amely a kórházban lévő sérülteknek, illetve az áldozatok azonosítására a helyszínre kiutazó hozzátartozóknak nyújt lelki támogatást. 

Gyászszünet a magyar meccseken

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) gyászszünetet rendelt el a buszbaleset áldozatainak emlékére. A döntés értelmében ezen a héten valamennyi hazai mérkőzésen egyperces gyászszünettel emlékeznek az elhunytakra, olvasható az MLSZ hivatalos közleményében."Mint a magyar labdarúgás nagy családjának tagjaira, úgy emlékezünk rájuk, és együttérzésünket fejezzük ki az elhunytak hozzátartozóinak, osztozunk a gyászukban" - áll a közleményben.

Deutschlandsberg emléke

A stájerországi Deutschlandsberg közelében 1999. január 24. történt egy rendkívül súlyos baleset: egy kőszegi középiskola diákjait szállító turistabusz egy meredek szakaszon letért az úttestről, és többször átfordulva lezuhant a domboldalon. A balesetben 18-an meghaltak, 27-en megsebesültek.

A hozzátartozók az ausztriai magyar konzulátus hívószámain - 00-431-537-80453 és a 01-458-1000 - érdeklődhetnek szeretteik felől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!